Miksi jäätelö aiheuttaa päänsärkyä? Tässä syy

30.05.2012 09:15 - Eeva Rajala

Kesän saapuessa suomalaiset hamuavat jälleen litrakaupalla jäätelöä. Valitettava sivuoire jäätelöpäänsärky vaivaa kuitenkin monia. Mutta mitä tuolloin oikeasti tapahtuu?

Jäätelöpäänsärky havaitaan yleensä, jos ihminen juo nopeasti kylmiä juomia tai syö kylmiä ruokia, erityisesti jäätelöä. Syynä päänsärkyyn on herkkä kitalaki. Päänsärky aiheutuu kylmän aineen koskettaessa kitalakea, jolloin kyseisen alueen verisuonet supistuvat nopeasti ja laajenevat myös pian takaisin.

Tämä aiheuttaa suurta kipua muun muassa ohimoiden kohdalla. Brain freeze -efekti kestää kuitenkin vain hetken, noin 10 - 20 sekuntia. Kolmasosan ihmisistä kerrotaan kärsivän jäätelöpäänsärystä.

Joidenkin väitteiden mukaan särkyä esiintyisi eniten niillä, jotka ovat historiassa kärsineet migreeneistä. On kuitenkin selvää, että jäätelöpäänsärky voi tulla kenelle tahansa ikään, sukupuoleen, vuodenaikaan tai jäätelönmakuun katsomatta.

Jäätelöpäänsärky on kivulias, mutta harmiton. Vaikka englanninkielinen nimi brain freeze viittaakin aivojen jäätymiseen, niin ei oikeasti tapahdu. Jäätelönsyönti ja siitä aiheutuva päänsärky eivät myöskään vaikuta aivojen verenkiertoon.

On myös keinoja, millä voi välttää jäätelöpäänsärkyä tai ainakin lieventää kipua. Kylmät juomat ja ruoat kannattaa nauttia hitaasti, eikä jäätelöä muutenkaan tarvitse ottaa isoa palaa suuhunsa kerralla. Näin suun lämpötila ei muutu liian nopeasti, eikä hervoton päänsärky välttämättä edes ala.

Jos haluaa olla vieläkin varovaisempi, kannattaa välttää kokonaan kylmien juomien tai ruokien koskemista kitalakeen. Kylmiä juomia nauttiessa kitalaki voidaan suojata kielellä. Jäätelö syödessä kannattaa odottaa niin, että jäätelö sulaa suussa hieman ennen kuin se koskettaa kitalakea. Äärimmäinen neuvo on, että jättää kylmät juomat ja ruoat rauhaa, mutta se voi olla mahdoton suoritus kesällä.

Lähde: Greatist

Kilpailut

Uusimmat