Ei mahda mitään: Syy ainaisen kovaan ruokahaluun voi löytyä aivoistasi
Huomaatko aina kylässä ollessasi herkut ja tarjoiltavat, joihin tekisi mieli käydä oitis käsiksi? Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan toiset ovat luonnostaan taipuvaisempia huomaamaan ympäristössään olevat ruoat ja syömään niitä.
Syy löytyy dopamiinin määrästä aivojen alueella, joka vastaa ruoan tuottamasta mielihyvästä. Jos et pysty keskittymään kyläreissulla muuhun kuin keittiössä odottaviin pikkuleipiin, saattaa aivojesi dopamiinitasot olla korkealla.
Tutkimukseen osallistui normaalipainoisia nuoria miehiä, joita pyydettiin katsomaan neutraaleja kuvia, joihin oli piilotettu ruokia. Osa miehistä bongasi herkut helposti ja kaikkien aivoja skannattiin, jotta päästiin selville niiden dopamiinitasoista. Lisäksi osallistujen ruokavaliota seurattiin viikon ajan.
Dopamiinin tasoonsa luulisi olevan vaikea vaikuttaa, joten näyttää siltä, että kovan ruokahalun taltuttaminen ei ole kovin helppoa.
Lue myös: Vastaus huolestuttaa: Missä iässä terveysvalaistuminen yleensä koetaan?
Lähde: Science Daily