Minkä värinen on mielentilasi? Se paljastaa kuinka helposti joudut uhkaaviin tilanteisiin
Jarmo Österman on pitkänlinjan ammattilainenitsepuolustuslajeissa. Hän osaa seitsemää karate- ja kuutta jujutsutyyliä ja hänellä on molemmista lajeista mustat vyöt. Mies siis tietää mistä puhuu, kun hän puhuu itsepuolustuksesta ja uhkaavista tilanteista.
Hän kertoo Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaskäyttöön kehittämästä uhkatilanteiden värikoordinaatiokartasta. Skaala kertoo ihmisen valmiustilasta uhkaavissa tilanteissa.
Valkoinen mielentila:
Ihminen ei tiedosta ympärillään tapahtuvia asioita vaan kulkee unelmoiden ja mietiskellen - kuin sumussa. Usein tällaisessa mielentilassa olevat ihmiset saattavat kuunnella kuulokkeilla musiikkia tai näprätä puhelintaan. Valkoisessa mielentilassa liikkuvat ihmiset saattavat ajautua ongelmiin tai uhkaaviin tilanteisiin huomaamattaan.
Keltainen mielentila:
Ihminen tiedostaa ympäristön riskit ja uhat. Hän liikkuu rentona mutta tarkkaillen ja havaintoja tehden. Ihminen keskittyy ympäristönsä riskisignaaleihin ja reagoi niihin tarvittaessa. Toisaalta hän myös huomioi ympäristön positiiviset asiat.
Oranssi mielentila:
Ihminen siirtyy oranssiin mielentilaan aistihavaintojen viestiessä vaarasta. keho alkaa reagoida uhkaavaan tilanteeseen. Valppaasti ympäristöä tarkkaileva ihminen ennakoi ja pystyy välttämään useimmat vaaralliset tilanteet.
Punainen mielentila:
Kehossa on aktivoitunut taistele-jähmety-tai-pakene-reaktio. Ihminen pystyy kuitenkin tarkkailemaan tilannetta kokonaisvaltaisesti, havainnoimaan ympäristöään, toimimaan ja kommunikoimaan melko loogisesti.
Musta mielentila:
Mustassa mielentilassa "päässä naksahtaa" ja toiminta muuttuu paniikinomaiseksi. Seurauksena on pako, raivoisa tappelu tai täydellinen lamaantuminen. Tilannetta myöhemmin muistellessa muistikuvat ovat usein hataria.
Jarmo Östermanin VAHVA JA VALPAS - Naisen käsikirja itsensä puolustamiseen on myynnissä nyt. Sen on kustantanut Atena.