Nukutko huonosti? Tarkista, onko dementiariskisi kasvanut
Tuore tutkimus löysi yhteyden huonon unen laadun ja dementiariskin välillä. Jos ihmisen hidasaaltounen vaihe, eli nukahtamisesta noin kolme seuraava tuntia, on lyhyempi kuin karhun unta vetelevillä, kasvaa riski sairastua muistisairauteen.
Tutkimukseen osallistuneista he, ketkä pääsivät nauttimaan hidasaaltounesta vähiten aikaa, kärsivät yli kaksi kertaa todennäköisemmin aivosolujen runsaasta menettämisestä verrattuna heihin, keillä univaihe kesti pisimpään. Kyseisen univaiheen aikana aivot prosessoivat ajatuksia ja muistoja, ja unen heikko laatu voi tuolloin vaikuttaa muistisairauden syntyyn pitkällä tähtäimellä.
Pitkään hidasaaltounessa tai syvässä unessa nukkuneet pärjäsivät ylipäänsä muita paremmin ajattelua ja muistamista vaativissa testeissä.
Lisäksi tutkimuksesta selvisi, että myös veren happipitoisuus vaikuttaa dementiariskiin. Vähän happea sisältävä veri lisää riskiä poikkeaviin tiloihin aivoissa, kuten muistisairauden syntyyn. Heillä, keiden veren happipitoisuudet olivat kaikista alhaisimpia, oli seitsemänkertainen riski saada aivoihinsa poikkeavuuksia, jotka saattavat johtaa myös dementian puhkeamiseen.
Tutkimuksesta voidaan päätellä, että jos nukut usein huonosti kolmen ensimmäisen tunnin aikana nukahtamisesta, saattaa riskisi sairastua myöhemmin muistisairauteen olla kasvanut. Tällöin voi olla hyvä hakea apua uniongelmiin.
Neurology-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 167 miestä.
Seuraava artikkeli: Tee sängystäsi täydellisen puhdas nukkumiskeidas - 7 vinkkiä parempaan uneen
Lähde: The Spring