Kamala olo juhlinnan jälkeen? Katso, mitä alkoholi tekee kehon eri osille

05.01.2015 17:45 - Eeva Rajala

On aina hyvä idea ottaa vielä yksi drinkki, kunnes heräät seuraavana aamuna krapulassa ja päätät, ettet enää koskaan juo.

Miksi keho reagoi alkoholiin niin kuin se tekee ja mitä kehossa oikein tapahtuu, kun ihminen on krapulassa? Prevention-lehti listasi sivuillaan asioita, joita kehomme käy krapulassa läpi, ja miten alkoholin litkiminen vaikuttaa uneemme.

Aivot

Liika alkoholi muuttaa sytokiinin kulkua. Sytokiini on proteiinirakenteinen solujen välisen viestinnän välittäjäaine. Tämä muutos voi johtaa muistinmenetyksiin. Krapulassa huomaa, ettei välttämättä muista kaikkia eilisillan tapahtumia tai sanomisia.

Vatsa

Alkoholi ärsyttää vatsaa ja suolistoa ja lisää muun muassa vatsahappojen tuotantoa ja haimanesteen eritystä. Tämä voi johtaa kipuun, pahoinvointiin ja oksenteluun seuraavana päivänä.

Suu

Juominen hillitsee vasopressiini-nimisen hormonin tuotantoa. Tämä johtaa siihen, että neste ohjautuu virtsarakkoon sen sijasta, että kulkeutuisi munuaisiin. Lopputuloksena on lisääntyneet vessassa käynnit, nestehukka ja kuiva suu.

Pää

Päätä särkee krapulassa monesta eri syystä. Nestehukka, aineenvaihdunnan myrkylliset sivutuotteet ja muut alkoholikemikaalit voivat aiheuttaa ja lisätä päänsärkyä.

Uni

Alkoholi voi saada sinut nukahtamaan nopeammin, mutta se aiheuttaa myös enemmän häiriöitä uneesi. Kun alkoholi poistuu kehostasi yön aikana, kehosi yrittää säätää itsensä normaaliin, selvään tilaan ja herää keskellä yötä.

Hikoilu

Kun alkoholi poistuu elimistöstäsi, sympaattinen hermosto käy ylikierroksilla, kun sitä on ensin yritetty painaa alas alkoholin avulla. Tuloksena on nihkeä iho ja vapina.

Lue myös: Tutkitusti toimivat keinot - neljän askeleen kaava krapulattomaan aamuun

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat