Uusi työrytmi, kertyneet kilot: 10 syytä miksi kuukautiset jäävät tulematta
Raskaus ei ole ainoa syy kuukautisten poisjäännille, vaan syynä voi olla moni muukin asia. Alla on listattu yleisimmät syyt mikseivät kuukautiset tulleet tai miksi ne ovat myöhässä.
1. Stressi
Stressi voi vaikuttaa moniin elämän osa-alueisiin, kuten myös kuukautisiin. Stressin aikana hormonitaso alenee ja ovulaatio tai kuukautiset voivat jäädä kokonaan välistä.
2. Sairaus
Lyhytkin sairaus voi aiheuttaa kuukautisten myöhästymistä. Tämä on yleensä väliaikaista.
3. Muutos aikatauluissa
Aikataulujen muutos voi muuttaa kehon sisäistä kelloa ja sillä tavoin kuukautiskierto voi häiriytyä.
4. Muutos lääkityksessä
Kuukautiset voivat myöhästyä tai jäädä pois kokonaan jos ottaa uusia lääkkeitä käyttöön. Jos vaihtaa lääkkeitä, kannattaa tarkistaa mitä sivuoireita niistä saattaa tulla.
5. Ylipaino
Ylipaino saattaa hormonaalisesti siirtää kuukautiskiertoa tai jopa pysäyttää sen kokonaan. Kuukautiset voivat palautua normaaliksi pudottamalla painoa.
6. Alipaino
Jos kehossa ei ole tarpeeksi rasvaa, kuukautiset eivät ole säännölliset tai ne saattavat jopa loppua kokonaan. Ratkaisu epäsäännöllisyyteen on monesti painon nostattamisessa.
7. Laskuvirhe
Sanotaan, että yleinen kuukautiskierto on 28 päivän mittainen, mutta kierron pituus vaihtelee paljon eri naisten välillä. Joskus tuntuu, että kuukautiset ovat myöhässä, mutta kyseessä voi olla vain laskuvirhe. Jos kierto on epäsäännöllinen, mutta ovulaatiohetki on tiedossa, kannattaa odotella kuukautisten tulevan noin pari viikkoa ovulaation jälkeen.
8. Aika ennen menopaussia
Noin 10 - 15 vuotta ennen vaihdevuosia kuukautiset saattavat olla hyvinkin epänormaalit. Vuoto saattaa olla epätavallisen kevyttä tai runsasta ja säännöllisyys vaihtelee.
9. Vaihdevuodet eli menopaussi
Vaihdevuodet tulevat kun ovulaatio tai kuukautiset jäävät pois. Menopaussi tulee suomalaisella naisella keskimäärin 51-vuotiaana.
10. Raskaus
Jos kuukautiset ovat myöhässä ja epäilee raskautta, kannattaa tehdä raskaustesti tai ottaa yhteyttä lääkäriin.
Lähde: About.com