Huono iho ja hammasvaurioita – kuumat juomat voivat olla haitaksi
Monesti kuumat juomat halutaan nauttia nimenomaan kuumina, ja usein käy niin, että juomat juodaan liiankin kuumina. Lontoon yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisillä on kiire juoda teensä. 40 prosenttia teenjuojista ei jaksa pitää teepussia kupissa vaadittavaa kahta minuuttia, jolloin monet teet saavat parhaimman makunsa.
Maku ei siis ole teessä paras mahdollinen, mutta myös muita ongelmia koituu: Ihminen juo teen tai muun kuuman juoman yleensä aivan liian kuumana, mikä voi olla haitaksi monella eri tapaa.
Voi aiheuttaa nenäverenvuotoja
Korva-, nenä- ja kurkkukirurgi Henry Sharpe East Kentin yliopistosairaalasta kertoo, että teekupin kuumuus ja höyry voivat laajentaa nenän verisuonia, mikä puolestaan voi samalla heikentää niitä ja aiheuttaa nenäverenvuotoa.
- Nenäverenvuodoista usein kärsivät ovat erityisen herkkiä, joten antakaa juomille aikaa vähän jäähtyä, Sharpe kertoo Daily Mail -lehdelle.
Mikäli nenästä on juuri tullut verta, kannattaa välttää kuumia juomia ainakin 24 tunnin ajan, sillä niin kauan kestää verisuonilla rauhoittua.
Kuumassa teessä syöpäriski?
Britanniassa höyryävän kuuman mustan teen juonti on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin sairastua ruokatorven syöpään. Yleisesti Euroopassa tauti on yhdistetty lähinnä tupakointiin, ylipainoon ja alkoholiin. Teheranin yliopiston tutkijoiden mukaan myös höyryävän kuuma musta tee saattaa olla riskitekijä. Kuuma neste voi erään teorian mukaan vaurioittaa ruokatorven pintaa.
Hyvin kuuman, ainakin 70-asteisen, teen todettiin lisäävän taudin riskiä kahdeksankertaisesti verrattuna siihen, jos henkilö joi lämmintä tai haaleaa, eli 65-asteista tai haaleampaa, teetä. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että jos teen joi nopeammin kuin kaksi minuuttia kuppiin kaatamisen jälkeen, henkilöllä oli viisinkertainen tautiriski verrattuna niihin, jotka joivat kupillisensa neljän tai yli neljän minuutin jälkeen.
Maidon lisääminen teehen pitäisi tutkijoiden mukaan viilentää juomaa tarpeeksi. Jos maitoa ei käytä teessä - kuten harvoin käytetään esimerkiksi yrttiteessä - kannattaa odottaa muutama minuutti, jotta tee on tarpeeksi jäähtynyttä.
Iho-ongelmat voivat pahentua
Ruusufinneistä kärsivät ihmiset saattavat huomata, että iho menee vielä huonommaksi, kun juo kuumia juomia. Ihotautilääkäri John Ashworthin mukaan ihon ja finnien punaisuus voivat pahentua kuumien juomien nauttimisen jälkeen. Tilanne paranee, kun kuumat korvataan kylmillä juomilla. Ilmiö selittynee samalla tavalla kuin nenäverenvuoto liian kuuman teekupin nauttimisen jälkeen.
Hampaatkin vaarassa
Teen juominen heti sen jälkeen, kun tulee kylmästä ulkoilmasta sisälle, voi aiheuttaa halkeamia hampaisiin. Halkeamat eivät aina näy paljaalla silmällä. Halkeamat aiheutuvat liian nopeasta lämpötilanvaihtelusta. Hampaista saattaa tulla herkemmät ja halkeamat voivat myös aiheuttaa kipuja. Suuremmat halkeamat voivat vaurioittaa hampaan ydintä tai hermoja, mikä puolestaan lisää muun muassa tulehdusten riskiä.
Jos hampaita on juuri vaalennettu, ei kannata nauttia lainkaan kuumia juomia kahteen vuorokauteen. Käsittelyn jälkeen hampaat ovat huokoisemmat ja kuivemmat.
Teekupissa jotain hyvääkin
Tutkimustulosten mukaan ihminen on olemukseltaan ystävällisempi, jos hän pitää kädessään lämmintä teetä sisältävää kupposta. Yalen yliopiston tutkimuksessa jääteen pitäminen kädessä ei tuottanut samanlaista positiivista tulosta.
Yleisesti kannattaa muistaa kohtuus teen juonnissa ja odottaa tarpeeksi kauan ennen kuin ottaa ensimmäisen siemauksen teestä tai muusta kuumasta juomasta.
Lue myös: Haiseeko henki, vaikka peset hampaat? Muista tärkeä putsaus päivittäin
Lähde: Daily Mail