Ravitsemusasiantuntija neuvoo: Kolme keinoa helpottaa kaamosväsymystä
Vuoden pimeimmät päivät ovat pian edessämme. Jatluvaa väsymystä voi kuitenkin helpottaa kotikonstein.
- Syöminen, juominen ja elämäntilanne vaikuttavat paljon siihen, miten pimeyttä sietää. Kaikilla kaamos ei vaikuta niin rajusti, ravitsemusasiantutija Paula Heinonen kertoo Voicen Iltapäivän haastattelussa.
Vaikka toistaiseksi valoa on vielä riittänyt ja kirpeät syyspäivät ovat vasta saapuneet iloksemme, kannattaa elämäntapamuutos aloittaa heti, jotta vaikutukset ovat huomattavissa pimeyden alkaessa.
- Jos kesä ja syksy on mennyt kaljoittelun ja hunon ruokailun merkeissä, on kiire ruveta siivoamaan ruokavaliota. Nyt on nopean korjausliikeen aika, Heinonen vinkkaa.
Heinonen neuvoo putsaamaan ruokavaliota kolmella yksinkertaisella keinolla, jotta energiaa riittäisi loppuvuodeksi:
1. Poista ruokavaliosta teollisesti prosessoidut rasvat
Olo kohenee, kun poistat ruokavaliostasi huonot rasvat kuten transrasvat margariinit ja muut teollisesti prosessoidut rasvat. Muun muassa kasvisrasvajäätelö, irtokarkit, murot ja myslit ovat niitä täynnä.
- Jos hyvien rasvojen saanti ei ole kunnossa, on olo masentunut, ärsyyntynyt ja koko ajan on huono olla, Heinonen kuvailee.
Erityisesti painonpudottajien on tärkeää saada hyviä rasvoja tai elimistö protestoi helposti.
- Hiukset lähtevät, atooppinen ihottuma vaivaa, kynnet liuskoittuvat, Heinonen luettelee oireita, jotka paljastavat ettei välttämättömien rasvahappojen saanti ole kunnossa.
Hyviä rasvoja saa muun muassa kylmäpuristetuista öljyistä, kalaöljyistä, pähkinöistä ja avocadoista.
2. Vältä huonoja hiilihydraatteja
Höttöhiilihydraatit nostavat verensokerit nopeasti ylös ja pudottavat ne yhtä nopeasti alas.
- Elimistö himoistee koko ajan jotakin, mikä nostaisi verensokeria: pari keksiä tai huikka limua, Heinonen sanoo.
Höttöhiilidyhraatit muuttuvat rasvaksi ja saavat painon kohoamaan.
- Kun siihen vielä tungetaan öljyt päälle, on lopputuloksena elimistön kaaos. Siksi huonot hiilihydraatit pitää poistaa elimistöstä samoin kuin huonot rasvatkin, Heinonen kertoo.
Heinonen kehottaa muuttamaan tilannetta yksinkertaisilla asioilla: syömään paahtoleivän sijaan ruisleipää ja vaihtamaan mikropuurot kaurapuuroon, lisäämään ruokavalioon marjoja ja pähkinöitä.
3. Karsi sokerit
Suomalaiset syövät keskimäärin kolme kiloa sokeria kuukaudessa.
- Jumalaton sokerin mättäminen sotkee hormonitoiminnan ja pikkuhiljaa tulee ongelmia: painoa rupeea kertymään ja kilpirauhasen toiminta sekaisin, Heinonen kuvailee.
Myös makeutusaineita kannattaa välttää.
- Makeutusaineet sekoittavat sokeriaineenvaihdunnan. Keho luulee saavansa sokeria, mutta ei ymmärrä, kun elimistö ei sitä saakaan. Syntyy hormonaalinen kaaos, mikä vaikuttaa koko kehoon.
Voicen Niina ja Lauri äänessä iltapäivisin kello 14-18.
Lue myös: Paino hallintaan: 6 helppoa keinoa, joilla pienennät annoskokoasi kuin huomaamatta