Kuva: Fotolia

Väsyttääkö iltapäivisin? Ohjeet oikeisiin ruokavalintoihin

16.11.2015 19:45 - Eeva Rajala

Päivän aikana rehdyt ruokavalinnat ratkaisevat sen, kuinka energiseksi olosi tunnet.

Jokaisella työpaikalla, riippumatta alasta, tavoitellaan nykyään tehokkuutta. Kun mietitään työntekijöiden jaksamista tehokkuuden tavoittelemisen keskellä, tehdään työpaikoilla myös virheitä. Tehokkuus ei paranekaan, sillä esimerkiksi taukoja ei ole tarpeeksi.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatinen ja elintarviketieteiden kandidaatti Henna Rannikko ovat kirjoittaneet Toimistotyöläisen ruokapäivä -nimisen kirjan. Kirjassa puhutaan muun muassa työtaukojen ja lounaan merkityksestä jaksamiseen.

Jätätkö lounastauon väliin?

- Usein saattaa olla, että virheitä lähdetään tekemään juuri siinä, minkä verran taukoja pidetään. Pyritään keskittymään tehokkuuteen ja työn tekemisen määrään: ”Nyt istun tässä penkissä mahdollisimman pitkiä jaksoja ja jätän vaikka lounastauonkin väliin, jotta saan enemmän aikaan”, Rannikko toteaa.

Tutkitusti näin ei kannattaisi tehdä. Rannikon mukaan ateriat, etenkin lounas, pitäisi sisällyttää päivään.

- Lounas kannattaisi syödä kohtalaisen kevyenä ja suositusten mukaisesti niin, ettei energiapitoisuus olisi kovinkaan suuri, eikä lounas painottuisi liikaa hiilihydraatteihin tai rasvaan, Laatikainen jatkaa.

Työpäivän aikana kannattaa siis syödä lounas ja pitää energiatasostaan huolta. Muuten saattaa käydä niin, että viihtyminen työpaikalla kärsii.

- Jos syöt väärin, saattaa mennä kaksikin tuntia huonosti. Kahvin voimalla jollain tavalla pysytään töissä kiinni ja saadaan jotain aikaiseksi, mutta on todella tärkeätä, että lounas napsahtaa kohdilleen ja sillä tavalla parantaa päivittäistä työviihtyvyyttä, Laatikainen kertoo.

Välipalalla keskeinen vaikutus loppupäivään

Iltapäivisin saattaa makeanhimo tai nälkä alkaa vaivata, varsinkin jos lounas on jäänyt välistä. Laatikaisen mukaan iltapäivän välipaloilla on keskeinen vaikutus sille, miten ilta menee jatkossa.

- Taas sitten se, miten iltasyöminen sujuu, se vaikuttaa seuraavan päivän aamiaiseen ja seuraavan päivän lounaaseen. Tästä tulee helposti oravanpyörä. Joka palikka olisi laitettava kuntoon, Laatikainen jatkaa.

Vireystila heikkenee ja uneliaisuus lisääntyy jokaisella 12 tunnin välein. Toinen väsymyspiikki on aamuyöstä ja toinen iltapäivästä. Iltapäivän hankalaa aikaa työpaikalla voi helpottaa monin eri tavoin.

Työpäivän aikana nautittava iltapäivän välipala on Rannikon mukaan tervetullut lisä jokaisen työntekijän työpäivään. Kun välipalan olemassaolo noteerataan, silloin ei tarvitse lounaalla varmistaa sitä, että lounasaterialla syödään valtavasti, jotta pärjätään iltaan ja kotiin asti.

Tee töitä seisten lounaan jälkeen

Noin 200 000 suomalaista toimistotyöntekijää jättää lounasruoan syömättä. Keskeisin asia on Laatikaisen mukaan se, ettei lounasta jätettäisi syömättä.

- Syömättömyys pahentaa huonoa virettä ja jaksamista iltapäivällä. Lounasta ei siis kannata jättää syömättä. Toinen asia on se, että runsas lounas väsyttää iltapäivällä pitkäänkin, usean tunnin ajan, Laatikainen selventää.

Kolmantena vinkkinä Laatikainen mainitsee jo edellä mainitun välipalan, joka kuuluu iltapäivään. Rannikon mukaan lounaan jälkeen voi yrittää saada energiatasoa pysymään yllä tekemällä töitä seisten tai pitämällä kävelytaukoja.

- On siis muitakin vaihtoehtoja kuin juoda kahvia litroittain, Rannikko kertoo.


Henna Rannikko, Reijo Laatinen: Toimistotyöläisen ruokapäivä, 39 e, Talentum


Lue myös: Yllättävä tekijä arkiväsymykseen löydettiin - suomalaistutkimus paljastaa syyn piilevän kodissasi

Kilpailut

Uusimmat