Himoitsetko ruokaa vai oletko oikeasti nälkäinen? Selvitä asia kysymällä itseltäsi 4 kysymystä
Monet suomalaiset tietävät, mitä sana pohjaton nälkä tarkoittaa. Suuhun tekee mieli laittaa jatkuvasti jotain pientä: leipää, juustosiivuja, keksejä, hedelmiä, leikkeleitä, karkkia tai pähkinöitä. Vaikka suu halajaisi jatkuvasti pureskeltavaa, voi olla, että syynä siihen ei ole se, että vatsa olisi tyhjillään.
Tunnista nälkä herkkuhimosta
Usein syömme suruumme, iloomme tai jopa janoomme. Joskus pienten välipalojen napsiminen saattaa olla myös totuttu tapa, josta on muodostunut pysyvä osa arkirutiineja. Pieni mietintätauko onkin usein paikallaan ennen jääkaapin ovenkahvaan tarttumista.
Kun sinusta seuraavan kerran tuntuu, että kätesi hamuaa juustoleipää tai suklaapatukkaa, kannattaa sinun kysyä itseltäsi seuraavat kysymykset ennen herkkupalaan tarttumista:
"Olenko nälkäinen vai ehkä sittenkin vain janoinen?"
"Milloin viimeksi söin tai join?"
"Tahdonko syödä vain koska minulla on tylsää tai tunnen itseni stressaantuneeksi?"
"Voisinko viedä ajatukseni pois ruoasta ja keskittää ne johonkin muuhun?"
Syö itsesi kylläiseksi, älä ähkyyn asti
Kun syöt, nauti ruoastasi hitaasti, sillä kylläisyyden tunne ei tule heti ruokailun aikana. Monet syövätkin itsensä helposti ähkyyn siksi, koska ruoka nautitaan nopeasti hotkimalla. Tähtää siihen, että tunnet itsesi ruokailun jälkeen kylläiseksi, mutta sinusta tuntuu, että voisit ehkä vielä syödä hieman lisää.
Jätä ruokailusi kuitenkin tähän pisteeseen, sillä santsaamalla tulet helposti syöneeksi liikaa. Kun vatsa on liian täysi, olo muuttuu epämukavaksi ja väsyneeksi. Varsinkin lounaalla ylensyönti kostautuu helposti siten, että työtehokkuus kärsii.
Lue myös: Tuliko ähky? Tutkijat neuvovat, miten helpotat oloasi tehokkaimmin
Lähde: Today