Haluatko energisen päivän? 7 asiaa, joita ei kannata tehdä heti aamusta
Ehkä oma aamurutiinisi pitää sisällään aamukahvin ja puuron tai venyttelyhetken. Olet saattanut valita vaatteesi jo edellisenä iltana tai mylläät vaatekaappisi joka aamu.
Loppupäivän energiataso riippuu pitkälti siitä, miten käytät aamun ensimmäiset hetket, joten parhaassa tapauksessa hyvin alkanut aamu takaa loistavan loppupäivän.
Mikään aamurutiini ei ole ratkaisu kaikkien ihmisten ongelmiin, mutta on olemassa muutamia asioita, joita ei kannata tehdä heti heräämisen jälkeen, mikäli haluaa mahdollisimman tehokkaan aamun.
1. Torkutus
Vastusta kiusausta torkuttaa herätyskelloasi. Uniasiantuntija Jessica Orwig kertoo lähes kaikkien asiantuntijoiden olevan sitä mieltä, ettei torkuttaminen ole hyvä idea. Suurin syy torkuttamisen välttämiseen on unisyklin häiriintyminen ja lopulta heräät entistäkin pöhnäisempänä.
Sen sijaan, että painaisit torkkunappia, kannattaa miettiä, kuinka paljon todella tarvitset unta ja nukkua koko pätkä putkeen.
2. Jäät peittojen kätköön
Vältit torkku-napin, onnea! Makaat nyt hereillä sängyssäsi ja mietit, jaksatko todella nousta ylös. Sen sijaan, että kyseenalaistaisit asian, kannattaa sinun käyttää aikasi itsesi herättelyyn - niin henkisesti kuin fyysisestikin. Venyttele, ajattele päivän etenevän hyvin ja herättele itsevarmuuttasi.
3. Tarkastat viestisi
Jos puhelimesi on kätesi ulottuvissa, saattaa se houkutella tarkastamaan yön aikana saapuneet viestit. Kirjailija Julie Morgenstern varoittaa tavasta ja toteaa, ettei kehosi ja mielesi "toivu päivän aikana", jos aloitat aamusi puhelin kourassa.
- Pyynnöt, keskeytykset ja odottamattomat yllätykset muistuttavat, että ongelmat ovat päättymättömiä. On vain vähän asioita, jotka eivät vois odottaa aamutoimien ajan, Morgenstern muistuttaa.
4. Jätät sänkysi petaamatta
Miksi sänky pitäisi pedata? Tutkimusten mukaan se tuo tehokkuutta loppupäivään, sillä saat jo aamusta tunteen asioiden etenemisestä. Lisäksi kyse on tavasta ja usein hyvät tavat kulkevat "ketjussa": yksi hyvä tapa edesauttaa seuraavaa.
5. Juot kahvia
Jos ajattelet, ettei kehosi toimi kunnolla ennen päivän ensimmäistä kahvikuppia, kannattaa sinun miettiä asiaa uudelleen.
Elimistösi tuottaa energiaa tuovaa stressihormonia eniten aamuisin kello kahdeksan ja yhdeksän välillä. Paras aika juoda kahvia olisikin aamulla puoli kymmenen aikaan, kun elimistösi saattaa jo kaivata piristystä. Jos juot kahvia ennen tätä, saattaa kehosi tuottaa vähemmän stressihormonia.
6. Valmistaudut pimeässä
Haluat pitää valot poissa mahdollisimman pitkään ja puet vaatteetkin yllesi pimeässä. Todellisuudessa elimistösi ja sisäinen kellosi kaipaavat valoa herätäkseen. Pimeys tarkoittaa, ettei päivä ole todellisuudessa vielä alkanutkaan.
7. Muutat rutiineitasi
Mitä enemmän joudut aamuisin miettimään, mitä haluaisit tai mitä sinun pitäisi tehdä, sitä vaikeampi päivästäsi saattaa tulla.
Tutkijoiden mukaan tahdonvoimamme on rajallinen ja jos joudumme jo aamusta miettimään, mitä haluaisimme tehdä, voi se viedä tehokkuutta loppupäivästä. Aamut kannattaakin suorittaa rutiinilla, jolloin energiaa riittää vielä loppupäivänkin aikana.
Lue myös: Ihmiset saivat kokeilla, miten pahalta migreeni tuntuu - järkyttyivät syvästi
Lähde: Independent