Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa HSY
Syö enemmän kasviksia - katso miten korvaat lihan ja maitotuotteet helposti
Usein kuulee sanottavan, että “haluaisin syödä enemmän kasvisia, mutta en tiedä miten”, tai “söisin enemmän kasvisruokaa, mutta sillä ei lähde nälkä”. Lihan vaihtaminen kasviksiin kannattaa, sillä liha ja maitotuotteet on yhdistetty moniin sairauksiin kuten suolistosyöpiin, sydänsairauksiin ja liikalihavuuteen niiden sisältämien kovien rasvojen vuoksi
Annoskokojen jatkuvasti kasvava koko kuormittaa terveyttä ja kasvattaa hiilijalanjälkeä. Lihaa suositellaan syötäväksi vain puoli kiloa viikossa, mutta keskivertosuomalainen kuluttaa sitä melkein kolminkertaisen määrän. Kasvissyönnin suosio on lisääntynyt viime vuosikymmenien aikana, ja kymmenes suomalaisista ei syö lihaa lainkaan. Suurin osa kasvisruokavaliota noudattavista on nuoria aikuisia, 25-34 vuotiaita.
Voice.fi kokosi vinkkilistan, miten voit ottaa kasvikset osaksi arkista ruokavaliotasi helposti.
Levitteet ja rasvat
Paras vaihtoehto leivälle on kylmäpuristettu oliiviöljy. Kokeile leivälle myös kikherneistä tehtyä hummusta tai energiapitoista maapähkinävoita. Paistamisessa toimii hyvin rypsi- tai oliiviöljy.
Leikkeleet
Raikkaat vihannekset toimivat leivän päällä hyvin. Kokeile perinteisen salaatin tai tomaatin lisäksi hyviä rasvoja sisältävää avokadoa ruisleivän päällä. Paista leivälle munakoisoa tai kesäkurpitsaa viipaleina, mausteeksi riittää suola.
Juusto
Jos juuston maku on asia, mistä et voi luopua, kokeile vegaanista juustoa. Se on tehty pääasiassa kookosöljystä, mutta maku ja rakenne ovat tavallisen juuston kaltaisia. Niitä löytyy jo useimmista ruokakaupoista.
Jogurtti
Kaupan hyllyiltä löytyy paljon eri vaihtoehtoja maidosta tehdylle jogurtille. Valitse monipuolisesta kaura- ja soijajogurttivalikoimasta lempimakusi.
Maito
Soijamaito, mantelimaito, kauramaito ja riisimaito... vaihtoehtoja on, ja ne sopivat myös laktoosi-intolerantikoille. Kokeile eri vaihtoehtoja ja valitse suosikkisi.
Ruokakerma
Kasvispohjainen kaurakerma toimii hyvin ruoanlaitossa ja on rakenteeltaan hyvin samantapainen kuin ruokakerma. Kokeile esimerkiksi kastikkeissa.
Jauheliha
Soijarouhetta löytyy tummana ja vaaleana versiona. Valmista jauhelihakastike soijasta ja tomaattikastikkeesta helposti ja nopeasti.
Pihvit
Pavuista, linsseistä ja herneistä saa tehtyä monenlaisia kasvispihvejä, jotka päihittävät proteiinipitoisuudellaan pihvit mennen tullen.
Jos et usko, katso hauska video siitä, miten mustapavut voittavat naudanlihan proteiinin määrässä. Myös seitanista, eli vehnägluteenista, saa myös tehtyä maittavat pihvit vaikkapa hampurilaisen väliin.
Lankea kasviksiin ateria kerrallaan
Ota yksi asia kerrallaan ruokavalioosi, ja pidä vähintään yksi kasvisruokapäivä viikossa. Ennen pitkää huomaat, että olosi on kevyempi kuin aikoihin ja kasviksista on tullut luonnollinen osa syömisiäsi.
Lue myös: Ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen: Voin paremmin kun syön vähemmän lihaa