Instagramin surullinen kääntöpuoli - kuvia itsetuhoisuudesta
Ei ole uusi tieto, että sosiaalinen media on suuressa roolissa nykynuorten elämässä. Uutta ei myöskään ole se, että masennus on nuoruusiän yleinen ongelma maailmanlaajuisesti. Terveyskirjaston mukaan joka kuudes suomalainen on aikuisikään mennessä käynyt läpi masennusjakson, jossa itsemurhariski on kohonnut. Miten nämä ilmiöt toimivat yhdessä?
Tätä lähti selvittämään amerikkalainen Megan Moreno, joka työskentelee lastenlääkärinä Seattlen lastensairaalassa ja on erikoistunut murrosikäisten nuorten lääketieteeseen. Journal of Adolescent Health -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa Moreno pyrki selvittämään, miten mielenterveysongelmista kärsivät nuoret käyttävät sosiaalista mediaa saadakseen tukea tai kokeakseen yhteisöllisyyden tunnetta. Erityisesti Moreno ja hänen tutkijaryhmänsä kiinnittivät huomiota kuvapalvelu Instagramiin, jossa nuorille on syntynyt oma salakielensä itsetuhoisuuteen ja masennukseen liittyen.
Suljettuja hashtageja ja varoitustekstejä
Instagramin säännöt kieltävät itsensä vahingoittamisen ihannoimisen. Tästä syystä Instagram on sulkenut kokonaan joitain aihetunnisteita, hashtageja, joissa viitataan itsetuhoisuuteen. Joidenkin hashtagien kuvat puolestaan ovat varoitustekstin takana. Jotta käyttäjät pystyvät jakamaan itsetuhoisuuteen viittaavia kuvia, heidän täytyy jatkuvasti keksiä uusia hashtageja aiemmin suljettujen tilalle. Tämä tapahtuu lisäämällä sanaan ylimääräisiä kirjaimia, korvaamalla tietty kirjain toisella tai kääntämällä sana toisinpäin. Joissain aihetunnisteissa viitataan myös "salaiseen perheeseen" tai "yhteisöön". Hashtageja ei julkaista tämän jutun yhteydessä, sillä kuvasisältö on osittain varsin rankkaa.
Kuukauden tutkimisen jälkeen Moreno ryhmineen löysi melkein 20 sillä hetkellä käytettävää hashtagia. Voice.fi:n toimittaja latasi Instagramiin kuvan, jonka yhteyteen hän lisäsi muutamia näistä hashtageista, niiden johdannaisia ja myös suomalaisvastineita. Instagram julkaisi kaikki kuvan yhteydessä olevat hashtagit. Napsauttaessa yhtä hashtageista palvelu ilmoitti, että kyseiselllä hashtagilla ei ole "vielä julkaisuja". Kyseinen hashtag oli siis suljettu käytöstä. Muut sanat joko johtivat varoitustekstiin tai suoraan kuviin.
Yksikään suomenkielinen hashtag ei johtanut varoitustekstiin, toisin kuin monet englanninkieliset. Varoitustekstissä kerrotaan julkaisujen saattavan sisältää kuvia, jotka voivat järkyttää. Tekstin yhteydessä Instagram tarjoaa linkin Befrienders Worldwide -organisaation sivustolle, joka sivun mukaan tarjoaa ”vapaaehtoistoimintaa itsemurhan ehkäisemiseksi”. Befrienders-palvelun auttava puhelin ei kuitenkaan ole toiminnassa Suomessa.
Auttava vai vaarallinen yhteisö?
Fusion-nettisivuston toimittaja lähestyi muutamaa nuorta, jotka käyttivät aktiivisesti itsetuhoisuuteen viittaavia hashtageja. Monet heistä ilmoittivat, että Instagram tarjosi heille jopa elintärkeän tukiverkoston.
”Olen löytänyt parhaan ystäväni Instagramin kautta, ja hän on auttanut minua paljon. En olisi välttämättä hengissä ilman häntä”, 15-vuotias tyttö kirjoitti toimittajalle.
Tutkija Moreno on huolissaan, että liian monet nuoret kääntyvät ennemmin Instagramin kuin ammattiavun puoleen. Itsetuhoisten nuorten Instagram-yhteisön aikaansaama yhteenkuuluvuuden tunne voi olla myös vaarallista, koska yhteisöön kuuluminen vaatii itseään vahingoittavaa käytöstä. Moreno on huolissaan myös siitä, miten herkkiä teinit ovat erilaisille vaikuttimille.
- Jos he selailevat Instagramia ja yhtäkkiä näkevät kuvan jostakusta vahingoittamassa itseään, se voi toimia laukaisevana tekijänä samanlaiselle käytökselle, Moreno sanoo.
Suomessa on toiminnassa Mielenterveysseuran ylläpitämä kriisipuhelin (010195202).
Lue myös: Nainen julkaisi kuvan vanhoista viilloista ranteissaan - syy tärkeä
Lähteet: Fusion, Terveyskirjasto