Kofeiini on vahvempi myrkky kuin moni uskookaan - viisi huolestuttavaa faktaa
Kofenii on äärimmäisen addiktoivaa ja sitä verrataan toisinaan jopa muihin päihteisiin. Se on maailman laajimmin käytettävä piriste, jota lisätään jopa virvoitusjuomiin täysin ilman perusteltua, makuun vaikuttaava syytä.
Tutkiva journalisti Murray Carpenter paljastaa Caffeinated-kirjassaan, millaisesta nautintoaineesta kofeiinissä on oikein kyse. Tässä viisi faktaa, jotka saattavat saada sinut vaihtamaan kahvin vihreään teehen ja jättämään virvoitusjuomat pois.
1. Kofeiini saa meidät käyttäytymään kuin laboratoriorotat
Etenkin kahvin ja teen juojilla toistuu päivittäin sama kaava, joka alkaa aamulla ja jatkuu pitkälle iltapäivään. Aamukahvi ja -tee saa olon virkeämmäksi ja "koneen käyntiin", työpaikalle saavuttaessa moni nappaa toisen kupillisen, lounaan jälkeen kolmannen ja iltapäivän väsymyksen aikaan piristystä haetaan jälleen kofeiinista.
Kuvio on toistuva, emmekä edes tule ajatelleeksi, kuinka paljon kofeiinia elimistöömme laitamme. Carpenter vertaakin käytöstä laboratoriorottiin, jotka ovat oppineet painamaan tiettyä vipua saadakseen päivittäiset annokset addiktoivaa ainetta.
- Ihmiset saattavat elää kuukausia tai jopa vuosia ilman taukoja kofeiinista. Tämä kertoo, kuinka vahvasta aineesta onkaan kyse, Carperter toteaa.
2. Jo yksi kuppi vahvaa kahvia päivässä saa sinut koukkuun
Tutkimukset ovat todistaneet sen, että vieroitusoireita ilmenee jo silloin, kun kofeiinia nautitaan vain 100 milligrammaa päivässä. Tämä vastaa noin yhtä kupillista kahvia tai muutamaa tölkillistä limonadia.
Aikuiselle sopiva päivittäinen kofeiinimäärä on 300-400 milligrammaa, mutta jokaisen sietokyky on yksilöllinen. Esimerkiksi tupakoitsijoiden elimistö käsittelee kofeiinia muita nopeammin, joten he tarvitsevat enemmän kofeiinia saadakseen saman vaikutuksen kuin muilla.
3. Liiallinen kofeiinin käyttö on haitallista
Muun muassa ahdistuneisuus, univaikeudet ja unettomuus ovat yleisimmät haittavaikutukset. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja toisilla ne voivat ilmetä voimakkaammin kuin toisilla.
- Jotkut pystyvät juomaan kofeiinipitoisia juomia juuri ennen nukkumaanmenoa ja nukkuvat kuin tukki. Toiset taas makaavat sängyssä valveilla sydän pamppaillen, Carpenter sanoo.
Kofeiini voi ajaa myös noidankehään, josta on vaikea päästä pois: päivän aikana kahvia nautitaan runsaasti, jotta työpäivästä selviydyttäisiin virkeänä ja kunnialla läpi, illalla ennen nukkumaanmenoa on otettava unilääkkeitä, jotta saisi nukutuksi. Aamulla sama kierre jatkuu.
4. Toleranssi kasvaa vauhdilla
Kofeiinista on runsaasti myös hyötyä, siksi niin moni käyttää sitä päivittäin. Se lisää aktiivisuutta ja keskittymiskykyä. Sen tiedetään myös parantavan urheilusuoritusta. Valitettavasti hyödyt hiipuvat sitä mukaan kun kofeiinia käytetään ja ihmisen sietokyky kasvaa.
Toleranssi kasvaakin monilla nopeasti. Onneksi sitä pystyy kuitenkin säätelemään - toisin on muiden päihteiden kanssa. Esimerkiksi alkoholisti voi olla vuoden juomatta, mutta pian ratkeamisen jälkeen toleranssi nousee samalle tasolle kuin se joskus olikin.
- Kofeiinin kanssa sietokyvyn voi palauttaa nolliin melko nopeastikin, Carpenter kertoo.
5. Luonnon kofeiini ei ole sen parempi kuin kemiallinenkaan
Kyse on periaattessa samasta kemikaalista, oli se sitten peräisin luonnosta tai laboratoriosta.
- Keinotekoinen kofeiini on halvempaa ja paljon käytetympää. Molemmilla on kuitenkin samat vaikutukset.
Lähde: News.com.au