Piinaako salakavala sairaus läheistäsi? Tunnista syömishäiriön oireet ajoissa

05.05.2013 13:15 - Reetta Haverinen

Merkittävät painonmuutokset tai vähentynyt ruokailu eivät ole ainoita merkkejä läheisen syömishäiriöstä. Äkilliset muutokset käytöksessä ja arkirutiineissa voivat viestiä tästä petollisesta sairaudesta yhtälailla.  

Syömishäiriö on salamyhkäinen sairaus ja sen havaitseminen todella vaikeaa. Bulimiaa, ahmintahäiriötä, anoreksiaa tai ortoreksiaa sairastavat oireilevat monin eri tavoin, eikä selvän diagnoosin vetäminen onnistu aina edes terveydenalan ammattilaisilta.

Läheisen pahoinvointi ei välttämättä ole siis pelkkää masennusta tai väsymystä, vaan taustalta saattaa löytyä vakavampiakin syitä.

Jos huomaat läheisesi muuttuneen viime aikoina ja havaitset hänen käytöksestään seuraavia piirteitä, on mahdollista, että ruuasta on muodostunut hänelle elämääkin suurempi ongelma.

Yhteisten ruokailuhetkien välttely

Monet syömishäiriöiset välttelevät muiden kanssa samaan pöytään istumista, koska syömisestä on muodostunut pelottava ja ahdistava tilanne. Sairaat tahtovat syödä piilossa muiden katseilta, koska eivät halua muiden kiinnittävän hänen ruokailuunsa huomiota. Kun katseet ovat kääntyneet, syömishäiriöstä kärsivät jättävät ruokansa väliin tai syövät minimalistisen vähän.

Omissa oloissa viihtyminen

Ahmimiskohtauksista kärsivät häpeävät ja nolostelevat omia herkkuhetkiään, jotka toteutetaankin aina suljettujen ovien takana. Ahdistuksen iskiessä bulimiasta ja ahmimishäiriöstä kärsivät painuvat omiin oloihinsa syömään suuren määrän herkkuja. Karkki-, sipsi- ja keksikasat uppoavat nopeasti suuhun, ja sen jälkeen ruoka joko oksennetaan tai ahminnan takia podetaan hirvittävää morkkista.

Oman huoneen seinien sisällä on myös helppoa treenata muiden näkemättä. Sadat vatsalihasliikkeet ja punnerrukset voivat muodostua monien sairastuneiden iltarutiineiksi ilman että kukaan saa tietää pakkomielteisestä liikuntarääkistä mitään.

Menoista kieltäytyminen

Jos liikunnasta on tullut pakkomielle, monet syömishäiriöiset laittavat urheilun kaiken edelle. Leffaillat ja illanistujaiset vaihtuvat pururatoihin ja siiderit kevytkokikseen.

Myös erilaisten juhlien ruokailutilanteet muodostuvat sairaille ylitsepääsemättömiksi. Kun tarjolla ei olekaan vähäkalorisia vaihtoehtoja, ei syömisestä tule mitään. Sairaat eivät myöskään tahdo, että kukaan huomaa heidän syömättömyyttään joten suurissa tilaisuuksissa oman nälkälakon noudattaminen on vaikeaa.

Väsymys

Energian puute ja lisääntynyt liikunta ajavat syömishäiriöisten kropat säästöliekille. Myös palelu ja ponnettomuus kertovat energian puutteesta. Kalpea ja väsähtänyt ilme kielii, ettei kaikki ole hyvin. Puutostilan jatkuessa pidemmän aikaan myös sairastuneen aivot alkavat reagoida: muisti rupeaa reistailemaan eikä töiden teko enää onnistu entisellä tavalla.

Hassut rutiinit

Monille syömishäiriöisille ruokailutilanteesta tulee kaavamainen suoritus johon liittyy monenlaisia rutiineita ja pakkomielteitä. Jotkut eivät voi syödä kuin tietyillä ruokailuvälineillä tai tiettyyn kellonaikaan. Jotkut taas tapaavat pilkkoa ruokansa pieniin palasiin tai käsitellä sitä varoen kuin aarretta.

Usein syömishäiriöiset myös kiinnostuvat ruuanlaitosta ja kokkailusta entistä enemmän. Sairaat saattavat viettää tunteja ruokaohjeita selaten tai kokkiohjelmia katsoen.

Ruoka-aineiden rajaaminen

Syömishäiriöiset rajaavat ruokavalionsa sallittuihin ja kiellettyihin ruoka-aineisiin, ja tämän takia esimerkiksi ulkona syöminen ei enää tule kuuloonkaan. Syömishäiriöisten suuressa suosiossa ovat esimerkiksi omenat, rasvattomat ja sokerittomat tuotteet, vihannekset ja kevytlimut.

Ärtyneisyys ja ahdistuneisuus

Ruokailusta ja liikunnasta stressaaminen muuttavat myös sairastuneen luonnetta ja käytöstä radikaalisti. Ennen niin iloinen ja pirteä ystäväsi saattaa muuttua yhtäkkiä takakireäksi suorittajaksi, joka ei enää ymmärrä ollenkaan huumoria.

Ulkonäkö

Jos näiden edellä mainittujen lisäksi huomaat läheisesi painossa muutoksia suuntaan tai toiseen, kannattaa jo huolestua. Anorektikoiden ja ortorektikoiden paino lähtee yleensä nopeaan laskuun, jolloin sairaus on helpommin havaittavissa. Bulimiasta tai ahmintahäiriöstä kärsivien paino ei kuitenkaan laske vaan saattaa jopa nousta. Myös finnit, ihottuma, hiustenlähtö ja kalpeus kertovat monesti siitä, että ruokavaliossa ei ole kaikki kohdillaan.

Kilpailut

Uusimmat