Stressityyppejä on olemassa 5 erilaista - katso mikä niistä olet

27.04.2015 22:45 - Tiina Svensk

Jokaisella on oma tapansa reagoida stressiin, ja on hyvä tietää, mikä on itselleen tehokkain keino purkaa paineita.

Fyysisesti me kaikki reagoimme stressiin samalla tavalla: Syke nousee, hengitys tihenee, lihakset kiristyvät ja kämmenet hikoavat. Emotionaalisesti reagoimme kuitenkin kaikki omalla tavallamme: Siinä missä toinen purkaa stressiä itkemällä, toinen panikoi kaikessa hiljaisuudessa.

Stressaajia on monenlaisia, ja niin myös stressin hoitokeinoja. Mitä tyyppiä sinä muistutat eniten?

Suurentelija

Suurentelija näkee katastrofin ainekset pienemmissäkin vastoinkäymisissä. Näet kaikki mahdolliset uhkakuvat tilanteessa kuin tilanteessa, ja huolehdit etukäteen ennen kuin mitään ehtii edes tapahtua. Suurentelijat ovat yleensä erittäin herkkiä, ja he tuntevat tunteet - hyvät ja pahat - vahvemmin kuin muut ihmiset.

Kuinka rentoutua? Aloita päiväsi lyhyellä läsnäoloharjoituksella, jossa keskityt siihen, millaisia tunteita tunnet ja mitä ajattelet. Tuloksen voi huomata jo kolmen lyhyen harjoituksen jälkeen. Kun harjoituksesta tulee tapa, se auttaa sinua kiinnittämään huomiota siihen, miten reagoit arjessasi tapahtuviin asioihin.

Peura ajovaloissa

Yleensä ihmiset joko välttelevät stressaavia tilanteita tai kohtaavat ne saman tien päättäväisesti. Sinulla on kuitenkin tapana lamaantua stressaavassa tilanteen koittaessa. Lamaantuminen voi olla merkki paniikista, ja saatat kääntyä sisäänpäin stressaavan tilanteen ilmaantuessa.

Lamaantuminen johtuu siitä, ettei adrenaliinia erity kehoon tarpeeksi ja saa sinua toimimaan. Yleensä tällä tavoin ongelman välttely yhdistetään unettomuuteen, joka lisää stressiä entisestään.

Kuinka rentoutua? Levitä joogamattosi ja varaa aikaa harjoitukselle. Fyysinen, mutta rauhallinen harjoitus vapauttaa väsymystä ja lisää kehontuntemusta, joka vaikuttaa positiivisesti itsetuntoon. Alhainen itsetunto saattaa saada olon voimattomaksi, ja tuolloin on vaikea kohdata ongelmia. Fyysinen harjoitus lisää itsetuntoasi, helpottaa tilanteiden kohtaamista ja toimimista stressistä huolimatta.

Sairastaja

Päälle päin näytät rauhalliselta, mutta sisälläsi huudat täyttä kurkkua. Et voi nukkua, etkä syödä. Olet sairas koko ajan, eikä kukaan ymmärrä miksi. Sairastajat kohtaavat stressatessaan yleensä enemmän fyysisiä ongelmia, sillä he eivät ilmaise tunteitaan muulla tapaa. Kun stressillä ei ole muuta kanavaa, se purkautuu kehon kautta. Silloin stressi vaikuttaa esimerkiksi hormonitoimintaan, ruuansulatukseen ja vastustuskykyyn.

Kuinka rentoutua? Järjestä treffit läheisen ystäväsi kanssa. Koska olette molemmat jo aikuisia, voi tuntua hassulta avautua toiselle ongelmistaan, joita arjessa kohtaa. Vastoinkäymisistä puhuminen on kuitenkin tärkeää, sillä silloin ystäväsi voi tukea sinua, ja tunnet olosi turvallisemmaksi. Luottamuksentunne saa aivosi vapauttamaan hormoneja, jotka lisäävät hyvänolontunnetta.

Itkijä

Kun yllättävä tapaaminen muuttaa täyden kalenterisi järjestystä, reagoit itkemällä. Pienikin muutos tai vastoinkäyminen saa kyyneleesi valumaan, ja stressatessasi tunnet olosi usein surulliseksi ja alakuloiseksi. 

Joillakin ihmisillä stressi aktivoi samoja hermosoluja, jotka yhdistetään masennukseen. Reaktiosi johtuu kuitenkin hyvin paljon siitä, kuinka näet stressaavan tilanteen: Jos sinusta tuntuu, että tilanne pilaa koko elämäsi, stressinhallinta tulee erittäin haastavaa.

Kuinka rentoutua: Juokse, tanssi, laita ruokaa - tee mitä tahansa mitä rakastat, vaikka sinun pitäisikin pakottaa itsesi toimimaan. Kun olet stressaantunut tai masentunut, mielihyvän tunnetta tuottavat osat aivoissa eivät toimi kunnolla. Kun teet asioita, joista nautit, käynnistät nuo osat taas toimimaan kunnolla. Aluksi harrastuksiin lähteminen saattaa tuntua vaikealta, mutta lopulta olo on parempi ja pirteämpi.

Tulistuja

Pitkä jonottaminen kahvilassa tai työkaverin kommentti saa sinut kiihtymään nollasta sataan sekunneissa. Jos tunnet, että jokin on sinun ja tavoitteesi tiellä, reagoit siihen tulistumalla. Pienikin este saa hermot kireälle, mutta vihantunteen hallinta voi olla tärkeämpää terveydellesi kuin uskotkaan. Vihan ja raivon tunteet nimittäin muuttavat hermostoa ja voivat pahimmillaan johtaa sydänkohtaukseen.

Kuinka rentoutua? Kun kohtaat stressaavan tilanteen, pysähdy. Pienikin hetki antaa sinulle mahdollisuuden miettiä käytöstäsi, ennen kuin räjähdät. Käy läpi mielessäsi, mitä todella tapahtuu: Ehkä sinua etuilleella miehellä oli todella kiire kotiin ja hän ei sen vuoksi huomannut sinua. Kun tajuat, ettei ihminen toiminnut tietoisesti sinua vastaan, halusi räjähtää laantuu hiljalleen.

Lue myös: Vaivaako stressi? Viikon jokaiselle päivälle koottiin helpot niksit, joilla paineet katoavat

Lähde: FitnessMagazine

Kilpailut

Uusimmat