Tummaa, vaaleaa vai pinkkiä – mitä virtsasi väri kertoo terveydestäsi?
Maalaisjärjelläkin ajateltuna virtsan värin pitäisi aina olla lähellä keltaista. Mikäli virtsassa on myös jotain muuta väriä, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Punainen virtsa voi viitata esimerkiksi munuaisongelmiin tai virtsatietulehdukseen. Väri voi tosin johtua myös siitä, että söit juuri esimerkiksi punajuurta.
Cleveland Clinic -niminen lääkäriklinikka Ohiossa on kehitellyt kaavion, josta näkee selvästi, mistä eriväriset virtsat voivat johtua ja mikä on optimaalinen virtsan väri.
Väritön virtsa:
Juot kenties liikaa vettä.
Haalean oljen värinen virtsa:
Väri on normaali, olet terve ja hyvin nesteytetty.
Läpikuultavan keltainen virtsa:
Väri on normaali.
Tummankeltainen virtsa:
Väri on normaali, mutta juo enemmän vettä.
Meripihkan tai hunajan värinen virtsa:
Kehosi ei saa tarpeeksi vettä. Juo lisää heti.
Siirapin tai tumman oluen värinen virtsa:
Sinulla voi olla maksaongelmia tai vakava nestehukka. Juo vettä ja mene lääkäriin, jos tilanne jatkuu samana.
Pinkki tai punertava virtsa:
Oletko syönyt lähiaikoina esimerkiksi punajuurta, mustikoita tai raparperia? Jos et, virtsassasi voi olla vähän verta. Se ei välttämättä tarkoita vielä mitään. Se kuitenkin voi olla myös merkki munuaisvaivoista, kasvaimesta tai tulehduksista. Ota yhteys lääkäriin, jos epäilet jotakin näistä.
Oranssin värinen virtsa:
Et välttämättä juo tarpeeksi vettä. Sinulla voi myös olla maksa- tai sappitieongelmia. Se voi myös olla elintarvikeväriä. Ota yhteys lääkäriisi.
Vihreä tai sininen virtsa:
On olemassa harvinainen geneettinen sairaus, joka muuttaa virtsan värin siniseksi tai vihreäksi. Myös tietyt bakteerit voivat saada aikaan tulehduksen virtsateissä ja värjätä virtsan. Yleensä kyseessä on kuitenkin elintarvikkeista tullut väri tai lääkityksen aiheuttama väri. Käy lääkärissä, jos tilanne jatkuu samana.
Purppura virtsa:
Cleveland Clinicin mukaan ei ole olemassakaan purppuraa virtsaa. Mayo Clinic on kuitenkin toista mieltä ja sanoo, että kyseessä voi olla porfyria eli periytyvä veren punasolujen sairaus.
Vaahtoava tai poreileva virtsa:
On usein harmiton homma, jos näin käy joskus silloin tällöin. Vaahtoava ja poreileva virtsa voi kuitenkin joissain tilanteissa viitata ruokavalion kenties liian suureen proteiinimäärään tai munuaisongelmiin. Käy lääkärissä, jos tilanne ei muutu normaaliksi.
Koko virtsakaavion löydät täältä! (IflScience)
Lähde: IflScience