Miksi ihmiset ovat onnellisempia kesällä? Asiantuntija vastaa
Psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori David Neubauer kertoo Her Campus -sivustolle, mitkä neljä asiaa kesässä tekevät meidät onnellisiksi.
Kevyet ruoat
Tankoparsat, porkkanat, sellerit, appelsiinit, vesimelonit... kaikkia näitä ja monia muita hedelmiä ja vihanneksia monien tekee mieli syödä tavallista enemmän kesällä.
Neubauerin mukaan kasvispainotteisella ruokavaliolla on hurjasti positiivisia vaikutuksia. Se parantaa muun muassa ruoansulatusta ja hellii ihoa. Lisäksi kevyt ruokavalio näkyy myös henkisessä hyvinvoinnissa. Sen kerrotaan antavan tavallista enemmän energiaa.
Muun muassa prosessoidut ruoat kannattaa jättää kauppaan, jotta saa kevyen ruokavalion hyödyt myös kesällä.
Karhun unet
Kesällä monet saavat nukkua enemmän kuin muina vuodenaikoina. Neubauer muistuttaa, että se todella parantaa mielialaa ja tekee onnellisemmaksi. Hänen mukaansa olisi hyvä kuitenkin herätä ja nukahtaa joka päivä suunnilleen samaan aikaan, jotta olo olisi oikeasti levännyt.
Liikaa nukkumista on myös hyvä välttää, sillä se voi kostautua velttoutunena myöhemmin.
Ulkoliikunta
Kesällä monet lenkkeilevät ulkona, käyvät uimassa järvessä tai meressä, osallistuvat puistojumppiin ja heittävät lentopalloa rannalla ystävien kanssa. Vaikka liikunnan hyödyt voidaan saavuttaa myös esimerkiksi sisällä kuntokeskuksissa, kannattaa mahdollisuus ulkona urheiluun käyttää kesällä.
Sen lisäksi, että urheilu on usein yksinkertaisesti hauskempaa ulkona kuin sisällä, näkee Neubauer siitä olevan hyötyä myös yöuniin. Hänen mukaansa runsas määrä aktiviteetteja voi nimittäin auttaa nukkumisessa. Liikunnan tulee kuitenkin olla säännöllistä, jotta se saa nukkumaan paremmin. Touhut raittiissa ilmassa saavat varmasti silmät lupsahtamaan kiinni tavallista varmemmin.
Aurinkokylvyt
Vaikka altistuminen ultraviolettisäteilylle on vaarallista, saa aurinkoinen sää tutkitusti myös ihmisten mielet säteilemään. Kaikki ovat varmasti joskus piristyneet pistettyään nenänsä ulos, vaikka olotila ennen sitä olisi ollut naatti. Neubauerin mukaan valolla todella voi olla terapeuttisia vaikutuksia.
Hyöty on erityisen suuri heille, keiden mieli on taipuvainen mustumaan pimeämpinä ja kylmempinä vuodenaikoina.
Lue myös: Opi elämään täysillä: Suomalainen rakkausvalmentaja neuvoo, miten
Lähde: Her Campus