"Suomessa tehdään parhaillaan synkkää taloushistoriaa" - näin moni yritys ajautui tänä vuonna konkurssiin
Jo marraskuussa voidaan todeta, että vuonna 2024 konkurssiin on ajautunut lähes 2700 yritystä. Tämä on lukumäärältään eniten koko 2000-luvulla, selviää Suomen Asiakastieto Oy:n tilastoista. Edellisen kerran konkurssiennätys rikottiin edeltävänä vuonna.
- Jo viime vuosi oli konkurssien lukumäärällä mitattuna 2000-luvun mittapuulla omaa luokkaansa, sillä viime vuotta edeltävä ennätys oli vuodelta 2009, jolloin konkurssiin ajautui 2242 yritystä, Asiakastiedon tuoteomistaja Jaakko Nors tiedotteessa.
Norsin mukaan viime vuodet ovat olleet yrittäjille haastavia. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa pandemia, korkojen nousu sekä yleinen taloustilanne.
- Suomessa tehdään parhaillaan synkkää taloushistoriaa, Nors summaa.
Pahimman iskun kokivat pienet yritykset. Tänä vuonna konkurssiin hakeutuneista yrityksistä suurin osa on alle 199 000 euron liikevaihdon yrityksiä.
Myös suurimman liikevaihtoluokan yritysten konkurssiin hakeutuvien määrä on kasvussa. Kolmisen vuotta sitten konkurssiin hakeutui 79 sellaista yritystä, joiden liikevaihto 2–9,9 miljoonaa euroa. Kuluvana vuonna vastaava lukumäärä oli 171 yritystä.
Yli puolet, 63 prosenttia, tänä vuonna konkurssiin ajautuneista yrityksistä sijaitsee Uudellamaalla. Seuraavaksi suurin ryhmä löytyy Varsinais-Suomesta, joiden osuus on 13,5 prosenttia.
Eniten tänä vuonna konkurssiin hakeutui rakennusalan yrityksiä, joita oli hieman yli 700. Tukku- ja vähittäiskauppoja ajautui konkurssiin reilu 500 kappaletta, kun taas majoitus- ja ravitsemusalan yrityksiä oli reilu 300.
- Ylivoimaisesti suurin osa konkurssiin hakeutuneista yrityksistä on alle neljän työntekijän yrityksiä, mutta valitettavasti myös useamman työntekijän työllistäviä yrityksiä menee nyt enemmän nurin kuin aiemmin, Nors kertoo.
Tilastoissa näkyy myös valonpilkahduksia, sillä niiden mukaan tänä vuonna oli yhtä lailla perustettu enemmän uusia yrityksiä kuin koskaan 2020-luvulla. Nosteessa ovat etenkin ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, kuljetuksen ja varastoinnin sekä maa-, metsä- ja kalatalouden alat.
Lue myös: Näin Suomen työttömyystilanne kehittynee ensi vuonna - ennuste julki
Lue myös: Avointen työpaikkojen määrä on selvästi matalammalla kuin samaan aikaan viime vuosina
Lähde: Suomen Asiakastieto Oy