Kuva: AOP

Lotta Harala suomalaisten olympiamenestyksestä: 'En näe tätä mahalaskuna ja järkyttävänä shokkina'

11.09.2024 12:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Haralan mukaan odotukset joukkuetta kohtaan olivat epärealistiset.

Aitajuoksija Lotta Harala, 32, vieraili Esko Eerikäisen luotsaamassa Sunnuntaibrunssi-podcastissa. Harala edustaa Tampereen Pyrintöä ja pitää hallussaan tällä hetkellä 100 metrin aitojen Suomen ennätystä ajalla 12,65.

Hän on voittanut Suomen mestaruuden vuonna 2017 Kalevan kisoista sekä saavuttanut pika-aitojen hopeaa vuosina 2023 ja 2024. Harala edusti ensimmäistä kertaa olympialaisissa vuonna 2024.

Eerikäinen ja Harala päätyivät keskustelussaan pohtimaan myös Suomen menestystä kesän 2024 olympialaisissa. Suomi jäi kisoissa historiallisesti ilman mitalia.

Haralan mielestä suomalaisten menestymistä vuoden 2024 olympialaisissa pitää tarkastella realistisesti.

- Jos todella jollain on ollut näihin olympialaisiin lähtiessä realistisena tavoitteena, että sieltä tulisi useita mitaleja, niin on ollut vääränlaiset odotukset.

Haralan mielestä ainakaan yleisurheilun osalta ei ollut realistista odottaa mitaleja.

- Oli mahdollista, että jos tulee huippuonnistuminen yksittäisille urheilijoille, niin on mahdollista saada mitali tai jopa mitaleita. Mutta kun pistesijoja tuli niin paljon, niin en näe tätä mahalaskuna ja järkyttävänä shokkina. Mielestäni niitä asioita pitää tarkastella realistisesti.

Harala toteaa, että Suomen menestys on kiinni monista eri tekijöistä, kuten siitä millaiset harjoitusolosuhteet ovat. Hän muistelee olevansa Euroopan tilastoissa aitajuoksija Reetta Hurskeen kanssa sijoilla viisi ja kuusi.

- Ne, jotka on meidän edellä, harjoittelee jatkuvasti maailman huippuolosuhteissa tietyissä paikoissa ja heidän ei tarvitse miettiä, että millä he rahoittavat leirit, elämisen, asumisen, ruoat ja kaiken normaalin elämisen kulut.

- Resurssipula on yksi tekijä. Meillä on sen verran vähän populaa, että ne on yksittäisten tyyppien ja urheilijoiden varassa ne mahdolliset mitalit ja menestys.

Harala vertaa Suomea Yhdysvaltoihin, joka oli ylivoimaisesti menestyinen maa olympialaisissa.

-  Siellähän on ihmisiä älytön määrä ja siellä on systeemi, että heistä luodaan huippu-urheiljoita niin mentaalisesti, fyysisesti kun kaikin tavoin. Meillä se on kuitenkin enemmän yksilön vastuulla, tietyllä tavalla kotikutoista. 

- Meillä ei ole systeemiä, joka luo menestyviä huippu-urheilijoita jatkuvasti, koska ei meillä ole sellaista kulttuuria.

Haralan haastattelun voit kuunnella kokonaisuudessaan alta. Jos linkki ei näy, löydät haastattelun myös täältä.

Lue myös: Mirella julkisuuden varjopuolesta: 'Mä huomasin, että ei tämä olekaan niin kivaa'

Lue myös: Super Bowlin puoliaikashow'n pääesiintyjä julki

Voice.fi ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat