Kuva: AOP

Pitkään jatkunut perinne jää Wimbledonissa historiaan

10.10.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Perinne ehti jatkua 147 vuotta.

Tenniksen arvostetuimmassa turnauksessa, Wimbledonissa, koetaan merkittävä muutos vuonna 2025, kun perinteiset rajatuomarit poistuvat kentiltä ensimmäistä kertaa 147 vuoteen. 

Perinteinen tuomarointikäytäntö saa väistyä modernin teknologian tieltä, kun kaikki karsinta- ja pääottelut tullaan tuomitsemaan reaaliaikaisen elektronisen linjatuomiojärjestelmän (ELC) avulla.

Vaikka Wimbledonin linjatuomareita on arvostettu ja heille on maksettu 200 puntaa (noin 238 euroa) päivässä, päätös siirtyä teknologiaan liittyy osittain myös taloudellisiin säästöihin.

Tämä päätös noudattaa muun tennismaailman esimerkkiä, sillä Australian avoimet siirtyivät ELC-järjestelmään jo vuonna 2021 ja Yhdysvaltain avoimet vuotta myöhemmin, vuonna 2022. Miesten ATP-kiertue ilmoitti myös toukokuussa 2023 siirtyvänsä täysin elektroniseen tuomiojärjestelmään vuodesta 2025 lähtien, mikä osaltaan vaikutti myös Wimbledonin päätökseen.

Wimbledonin siirtymisen myötä Ranskan avoimet jäävät ainoaksi Grand Slam -turnaukseksi, jossa rajatuomarit ovat yhä käytössä.

Turnauksen aikatauluihin tulee myös muutos vuonna 2025. Wimbledonin finaalien alkamisaika siirtyy kahdelta iltapäivällä neljään iltapäivällä, mikä antaa paremmat katseluajat Pohjois- ja Etelä-Amerikan yleisöille. Tämä muutos koskee sekä naisten että miesten finaaleja, jotka pelataan turnauksen viimeisinä otteluina viikonlopun aikana.

Lue myös: Neljä brittiläistä dartsin kärkinimeä saapuu Suomeen

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat