Kuva: AOP

Inceptionin ääniraita mullisti Hollywood-elokuvat - perustuu ranskalaislauluun vuosikymmenten takaa

25.10.2020 12:15 - Roy Kokkonen

Inceptionin koko ääniraita perustuu 60 vuotta vanhaan ranskalaislauluun. Elokuvan tunnusomainen torvien jytinä mullisti Hollywood-elokuvien ja erityisesti niiden trailereiden äänimaailman.

Hittielokuva Inception tunnetaan paitsi psykologisesti koukuttavasta juonestaan, myös tunnelman vangitsevasta musiikistaan. Elokuva kahmi neljä Oscaria, parhaasta kuvauksesta, erikoistehosteista, äänityksestä ja äänitehosteista. 

Elokuva kertoo Leonardo DiCaprion esittämästä varkaasta, joka on erikoistunut varastamaan liikesalaisuuksia uhrin alitajunnasta käyttämällä teknologiaa, jonka avulla hän kykenee soluttautumaan sisälle kohteen uneen.

Christopher Nolanin ohjaaman, käsikirjoittaman ja tuottaman tieteistrillerin musiikista vastasi saksalaissäveltäjä Hans Zimmer.

Hans Zimmer on tunnettu elokuvamusiikin säveltäjä. (kuva: AOP)

Frankfurtissa syntyneestä säveltäjästä on tullut Oscar-gaalojen vakiokasvo. Ensimmäisen kerran hän oli ehdolla Sademiehen tunnussävelmästä vuonna 1988. Vuonna 1994 hän voitti kyseisen palkinnon elokuvasta Leijonakuningas. Myös Inception vei Zimmerin ehdolle Oscareihin.

Inceptionin äänimaailmassa käänteentekevää oli muhkea vaskipuhallinpohjainen jytinä, jota myöhemmin ryhdyttiin kutsumaan nimillä "Braam" ja Inception-ääni. Se toistuu elokuvan ääniraidalla säännöllisesti.

Braam on myös kuultavissa selkeästi elokuvan trailerissa, jossa se toistuu taustalla lähes koko pätkän ajan:

Inceptionin jälkeen trailerit eivät enää koskaan palanneet ennalleen. Korviahuumaavasta puhaltimien jytinästä on tullut yksi stereotyyppisimmistä ääniefekteistä Hollywoodissa. Braam on kuultavissa muun muassa World War Z:n, Star Trek: Into Darknessin ja Apinoiden planeetan trailereissa.

- Se on kauheaa! Tämä on täydellinen esimerkki siitä, kun kaikki menee pieleen. Siitä musiikista tuli pohjapiirustus kaikille toimintaelokuville, Zimmer harmitteli vuonna 2013 Vulturen haastattelussa.

Yksi merkittävä osa Inceptionin ääniraitaa on ranskalaislaulaja Edith Piafin vuonna 1960 julkaistu kappale Non, je ne regrette rien. Laulu kuullaan elokuvassa aina, kun henkilöt vaipuvat uneen. 

Koko ääniraita perustuu Piafin lauluun

Itse asiassa ilman Piafin kappaletta Inception-ääntäkään ei olisi.

Elokuvan julkaisun jälkeen eräs tarkkakorvainen fani huomasi, että elokuvan puhallinjytinä vaikuttaa pohjautuvan Piafin kappaleeseen. Kun laulua hidastaa, alkaa se muistuttaa braam-ääntä. Fani julkaisi teoriansa pohjalta Youtube-videon, joka nousi nopeasti viraalihitiksi:

The New York Timesin haastattelussa Zimmer vahvisti asian olevan totta ja paljasti, että itse asiassa koko elokuvan musiikki perustuu ranskalaisballadiin.

- Hän [Christopher Nolan] oli alun perin käsikirjoittanut Piafin kappaleen elokuvaan. Se kuulostaa kuin sumutorven pauhulta kaupungin yllä. Elokuvan kaikki musiikki perustuu Piafin kappaleeseen, sen temmon puolittamiseen ja kertaamiseen, Zimmer paljasti.

Hän kertoi, että alkuperäisen braam-äänen pohjana on kaksi säveltä, jotka eristettiin alkuperäisestä kappaleesta.

- Ei se ollut salaisuus. Olin yllättynyt, että sen tajuamiseen meni näinkin kauan, hän kertoi vuonna 2010.

Varastiko Zimmer kunnian jytinästä?

Braamista on epäilemättä tullut lähtemätön osa Hollywoodin äänimailmaa. Elokuvan jälkeen jytinään on viitattu yleisesti Inception-äänenä. Kaikki eivät kuitenkaan ole äänen alkuperästä samaa mieltä.

Jytinää oli nimittäin jo ennen vuonna 2010 julkaistua Inceptionia. Samankaltaisia elementtejä on kuultavissa Tranformersin (2007) ja District 9:n (2009) trailereissa. 

Zimmer on ottanut haastatteluissa kunnian ikonisesta äänestä itselleen. Asia ei kuitenkaan vaikuta olevan niin yksinkertainen.

Todellisuudessa Inceptionin trailerissa kuultu musiikki ei ole Zimmerin työtä. Kappale trailerin taustalla on Zack Hemseyn säveltämä Mind Heist. Hemseyn sävellyksessä kuultavat torvet kuitenkin pohjautuvat elokuvan alkuperäiseen ääniraitaan.

Hemsey kertoi vuonna 2015 The Hollywood Reporterin haastattelussa, että hän on allekirjoittanut salassapitosopimuksen asian tiimoilta.

Hän suostui kommentoimaan vain, että kenenkään ei pitäisi ottaa torvien pauhusta kunniaa.

- Se on tekniikka, jota on käytetty koko musiikin historian ajan.

Lue myös: Hurjempi kuin Tiger King? Villieläimet raatelivat 70:tä ihmistä kulttielokuvan kuvauksissa

Lue myös: Tappajahain tuotanto oli täyttä tuskaa - näyttelijä oli niin kännissä, että kuvaukset siirtyivät

Lähteet: The New York Times, Vulture, The Hollywood Reporter

Kilpailut

Uusimmat