Tässä on Muodin huipulle -ohjelman voittaja - pohtii haastattelussa näkyikö ohjelman pudotuksissa naisvihaa
Voit kuunnella koko haastattelun alta tai suoraan Podplaysta. Täyspitkässä haastattelussa selviää myös, kuinka paljon kilpailijoita ohjailtiin ohjelman kuvauksissa, tekisikö Albin yhteistyömalliston pikamuotiketjun kanssa merkittävästä rahasummasta ja minkä brändien kanssa Albin haaveilee yhteistyöstä.
Pali Albin, 27, napsi Muodin huipulle -ohjelmassa voittoja toisen perään – hän voitti peräti puolet ohjelman haasteista. Tämä antoikin osviittaa ohjelman lopputuloksesta ja nyt Albin on kruunattu koko kauden voittajaksi.
Voice.fi:n haastattelussa Albin kertoo olleensa aina kiinnostunut vaatteista ja pukeutumisesta, mutta kiinnostus muotialaa kohtaan heräsi vasta opiskelujen myötä. Albin on kotoisin Lahdesta, ja päätyi opiskelemaan Lahden Muotoiluinstituuttiin muotisuunnittelua.
– Olen käynyt Kannaksen lukion kuvataidelinjan siinä viereisessä rakennuksessa. On vähän noloa, etten päässyt sitä kauemmaksi korkeakouluun, hymyilee Albin.
Albin tiesi haluavansa tehdä jotakin luovaa, mutta pallotteli viime metreille saakka graafisen suunnittelun ja muotisuunnittelun välillä. Hän kertoo nauttivansa erityisesti piirtämisestä ja maalaamisesta, joita hyödyntääkin vahvasti suunnittelussaan. Inspiraation tullessa Albin siirtyy suoraan luonnostelemaan konkreettisia vaatteita abstraktin ideoinnin sijaan.
– Minulle on vaikeaa suhtautua ei-esittävään. Suunnitteluni lähtee liikkeelle inspiraatiosta, jonka jälkeen alan heti piirtämään luonnoksia paperille.
Albinin lahjakkuus suunnittelijana huomattiin jo opiskelujen aikana. Albin esitteli vuonna 2019 opinnäytetyömallistonsa KOE-muotinäytöksessä. Näytöksen jälkeen stylisti Minttu Vesala otti Albiniin yhteyttä ja pyysi asuja lainaan Paula Vesalan kiertueelle.
– Se oli vielä viimeinen vuosi, kun oli festareita. Kuvaa, jossa Vesalalla on suunnittelemani oranssi anorakki ja hame päällä, käytettiin usein festariuutisoinnissa.
Jos kuva ei näy, katso se täältä.
Muodin huipulle -ohjelman tuomarit ihastuivat Albinin suunnittelutyyliin jo ohjelman alkumetreillä. Albin voittikin peräjälkeen ohjelman kaksi ensimmäistä haastetta.
– Siinä kohtaa ainut käsitykseni tuomarointitilanteesta oli, että voitan. Sitten kolmannessa jaksossa, jossa suunniteltiin Stockmannille juhla-asu, meinasinkin pudota. Se palautti jalat takaisin maan pinnalle.
Albin piti katsojat jännityksessä koko kauden ajan valmistamalla asut valmiiksi näytöslavoille aivan viime tingassa. Rennon letkeästä olemisesta muodostuikin hänen persoonallinen tyylinsä ohjelmassa.
– On hauska katsoa ohjelmaa jälkikäteen, sillä se teki kilpailijoista karikatyyrejä. Minun juttu oli se, että olen myöhässä ja minusta leikattiin höntin näköinen. Etenkin jaksossa, jossa olimme Ikeassa, minua kuvattiin vain rapsuttelemassa päätä. Se näytti siltä kuin olisin vain ottanut rennosti, kun muut tekivät hommia.
Päätökseen hakea Muodin huipulle -ohjelmaan vaikutti kesäinen Ruisrock ja pyyhkeet. Albinin tyttöystävä Nora esiintyi Ruisrockissa ja heidän mukaansa tarttui esiintyjien takahuoneesta kasa Coca Cola -pyyhkeitä. Aamulla Albinille putkahti idea valmistaa pyyhkeistä ompelukoneella takki. Takki valmistui muutamassa tunnissa ja Nora puki sen keikalleen päälleen – ja takki oli hitti.
Kokeilu oli kuin miniversio Muodin huipulle -ohjelmasta. Tästä johtuen Albinin ystävä vinkkasikin ohjelmaan olevan haku auki ja kehotti häntä laittamaan hakemuksen.
– Lopulta ompelin takkia vielä käsin laivassa, joka menee Ruissaloon. Meni hilkulle, että sain sen valmiiksi. Se oli hyvää esimakua siitä, mitä tuleman pitää.
Albin kertoo saaneensa monenlaista palautetta ohjelmasta. Palautteissa muun muassa ihmetellään asujen erikoisuutta ja ylistetään Albinin suunnittelutyyliä. Myös artisteilta on tullut yhteydenottoja. Hauskin palaute Albinin mielestä on kuitenkin tullut hänen mummiltaan.
– Ensimmäisen jakson jälkeen mummi soitti, että hei Pali oletko sä lihonnut? Me ei olla mummin kanssa nähty hetkeen ja olen alkanut käymään salilla ja käytän väljiä vaatteita. Ja televisio kuulemma lisää kymmenen kiloa, naurahtaa Albin.
Muodin suhteen ilmastokriisiin Albin kokee ongelmallisena. Suunnittelijana hänen työnsä on tuottaa uusia vaatteita maailmaan, vaikka jo nyt muoti on ilmastokriisin kannalta suuri haaste. Albin itse pyrkii ostamaan vain harvoin ja käyttämään jo olemassa olevaa. Nyky-yhteiskunnassa vaatteet ovat kuitenkin oltava päällä, joten totaalinen ostolakko ei ole mahdollinen. Tähän Albin ohjeistaa ostamaan vain kestäviä tuotteita, joita voi käyttää pitkään.
– Ykkösjuttu on olla kuitenkin olla ostamatta mitään. Sahaan tässä omaa oksaa parhaillaan, mutta se on se mitä minä kannatan. Sen lisäksi kannattaa olla tarkkana, jos puhutaan kierrätetystä materiaalista tai päästökompensoinnista. Ei kannata ottaa mitään annettuna – vihreä lappu ei tarkoita sitä, että sen voi ostaa huoletta ilman vaikutuksia.
– Ihmiset sanon tämän teille kaikille kansalle. Teillä ei ole lupaa ostaa mitään uutta, virnuilee Albin.
No milloin Albin itse on viimeksi ostanut vaatteen tai asusteen?
– Ostin itseasiassa juuri eilen kengät kirpputorilta. Silti sanon, ettei kannata ostaa mitään. Ihmiset tarvitsevat vaatteita, mutta käyttäisivät jo olemassa olevia mahdollisimman paljon. Kuitenkin vaatimus siitä, että yksilön pitäisi koko ilmastokriisi yksinään ratkaista, on ongelmallinen.
Kyseiset kengät Albin kertoo ostaneensa puhki käytettyjen tilalle. Hän mainitsee massiivisen liikakulutuksen ihannoinnin olevan ongelman keskiössä.
Albin kertoo olevansa lähtöisin köyhästä perheestä. Hänen perheeseen kuuluu yhdeksän sisarusta ja yksinhuoltajaäiti.
– Olen tottunut elämään niin, etten kuluta älyttömästi tai ostele paljoa. On helppo sanoa, että älä osta mitään, jos siihen ei ole mahdollisuutta. Jos tilillä polttelee koko ajan pari tonnia, on isompi houkutus mennä shoppailemaan.
Vaikka Muodin huipulle -ohjelmassa Albinille tuli kiire asujen toteutuksessa, ei hän omien sanojensa mukaan turvautunut kertaakaan teippiin tai kuumaliimaan valmistuksessa. Hakaneulaa hän käytti kaksi kertaa esimerkiksi olkaimen kiinnittämiseen ajan puutteessa.
Albin kertoo liiman ja teipin olleen ohjelmassa käytössä kilpailijoilla, mutta ensisijaisesti vaatteet ommeltiin.
– Itse oioin esimerkiksi siinä, että laitoin vuorin vain hihoihin enkä takin miehustaan. Se tuntuu epämukavalta päällä, mutta ei näy ulospäin.
Albinin matka muotialalla on kulkenut kuin unelma: opinnäytetyön asu artisti Vesalan päällä, nimi mainittuna muotiraamattu Voguessa ja Muodin huipulle -ohjelman voitto. Albin on saavuttanut lyhyessä ajassa alalla merkittävästi.
– Jos miettii perus suomalaista asennetta ja vaatimusta nöyristelyyn, vaatimattomuuteen ja itsensä vähättelyyn, niin mielelläni irtisanoudun siitä. On ok olla ylpeä omista saavutuksistaan.
Menestyksestään hän ei kuitenkaan itse ota kaikkea kunniaa.
– Se ei ole vain sitä, että menestyy toisensa perään ja kaikki on itsestä kiinni. Kyllä muotialalla, vaikka meidän luokalla tai ylipäätään missä tahansa kekkereissä, kun olen valkoinen kundi, se asettaa minut jo jonkinnäköiseen asemaan muihin nähden. Luokallamme oli vain kaksi jätkää ja jo se erotti minut muista ja nimeni pompahtaa listoilta esille. Opiskelujen aikana minuun ehkä suhtauduttiin lehtoreiden tai muiden opiskelijoiden toimesta eri tavalla kuin muihin.
– Ylipäätään, jos olet jätkä muotialalla, niin se on jo etuoikeus. En tiedä mistä se johtuu – naisvihasta?
Arvostetaanko miehiä muotialalla enemmän kuin naisia?
– Uskon, ettei muotiala eroa muista aloista ja myös muotialalla on hyötyä siitä, että on mies. Se on yhteiskunnan läpileikkaava ominaisuus. Jos katsoo minkä tahansa firman tai alansa huippuja, hyvin usein valkoiset miehet pitää kärkipaikkoja.
– Jos rupeaa ylistämään sitä, että miten on päässyt näin pitkälle ja nopeasti, niin ehkä sillä on tekemistä tämän kanssa. Ja myös tuolla kilpailussa. Huomasitko naisvihamielistä siinä miten kilpailijoita tiputettiin? Oliko ne vain työt, jotka puhu puolestaan? Minä en tiedä sitä, millä perusteilla on arvosteltu.
– Ja eihän ne välttämättä olleet niin, että hei me vihataan naisia ja siksi halutaan ne pois kilpailusta. Vaan niin, että heidän töitä arvosteltiin vähän eri silmällä, koska ne oli naisten tekemiä. Se naisviha tulee siten esille. Ei siis ole tietoinen valita.
– Jos minä olisin tehnyt jonkin tippuneiden töistä, niin olisinko minäkin tippunut sillä työllä vai olisiko se koettu kiinnostavaksi, koska se oli kundin tekemä?
Voice.fi, Radio Nova ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.
Lue myös: Sami Sykkö vinkkaa, miten Aira Samulin pysyy virkeänä muodin avulla
Lue myös: Mmiisas fanitti jo teininä suosikkiohjelmaa - pääsi nyt sen juontajaksi