Kuva: Jukka Tanttari

Movetron sai kipakan palautteen keikkamatkalla - "Teen saatana 10 kertaa parempia biisejä kuin sinä"

20.04.2024 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Päivi Lepistö ja Jukka Tanttari ovat välillä saaneet erikoista palautetta konemusiikista.

Movetronin uutuuskirja Movetron – Romeosta Juliaan ilmestyy 20. huhtikuuta. Kirja kokoaa yhteen suositun eurodance-yhtyeen 30 vuotisen taipaleen Suomen musiikkikentällä ja syventyy myös yhtyeen jäsenten ystävyyteen ja elämään matkan varrella. Kirjan on kirjoittanut Taina West. Yhtye aloitti myös kiertueensa huhtikuun alussa. 

Yhtyeen jäsenet Päivi Lepistö ja Jukka Tanttari ovat helpottuneita, että iso rupeama kirjan kanssa on ohi. Kirja sisältää runsaasti vuoropuhelua bändin jäsenten kesken ja paljastuksia kulissien takaa. Myös helmikuussa äkillisesti menehtyneen Timo Löyvän tarinat ehdittiin kirjoittaa ylös kirjaa varten. Kaikki oleellinen Movetronin matkasta löytyy nyt kansien välistä. 

- Puhuimme pitkään, että olisi kiva tehdä historiikki ja se istui tähän vuoteen hyvin, kun se 30 vuotta ollaan tässä touhuttu. Se oli aika mielenkiintoista alkaa miettimään omia menneitä ja yhteisiä aikoja, että mitä kaikkea siellä on ollut, Lepistö kertoo.  

Muun muassa Romeo ja Julia ja Ristinolla hiteistään tunnettu Movetron aloitti matkansa jo 1990-luvulla, mutta eurodance jaksaa tanssittaa yleisöä edelleen vuodesta toiseen.  

- Ihmiset ottivat meidät silloin 90-luvulla super ihanasti vastaan, ja se on jatkunut kaikki nämä vuodet mitä ollaan tehty. Täytyy sanoa, että ysärimusiikki voi tosi hyvin, Lepistö iloitsee. 

- Joku kysyi meiltä silloin 90-luvulla, että mitä me tehdään, eikä silloin puhuttu ysäristä. Silloin sanottiin, että me tehdään tällaista elektronista tanssimusaa, joka sittemmin on lanseerattu varmaan kansallisesti siihen EDM-muotoon. Olimme siinä varmaan 10 vuotta etuajassa sen termin kanssa, ja ollaan yhä edelleen sillä teemalla liikkeellä, Tanttari sanoo.  

Movetronin matkasta on tehty kirja. (kuva: Jouni Tossavainen)

Kirjassa sivutaan myös sitä, miten osa on saattanut ja saattaa edelleen virheellisesti mieltää konemusiikin helpoksi lajiksi. Yleinen argumentti on, että kuka tahansa voi tehdä konemusiikkia. Musiikkialan kollegojen suunnalta ei sentään ole kuulunut moisia soraääniä, mutta yhden erikoisen kohtaamisen Tanttari kyllä muistaa.  

- Keikan jälkeen paikallinen DJ tuli sanomaan, että 'mä teen saatana 10 kertaa parempia biisejä kuin sinä.' Sanoin, että 'okei, kiva, mitäs kaikkea olet tehnyt?'. 'Noh, ei niitä ole julkastu missään'. Sitten vain totesin hänelle, että voisin maata kaikki lauantai-illat telkkarin edessä ja katsoa lottoarvontaa ja toivoa, että voittaisin, mutta mulla on helvetin paljon parempi mahdollisuus voittaa, jos mä vien edes sen kupongin R-kioskille. Sitten kaveri oli hiljaa, Tanttari muistelee erikoista kohtaamista. 

Lepistölle sen sijaan on sanottu, ettei hänen tarvitsisi edes itse laulaa, koska tietokone voi tehdä sen hänen puolestaan. 

- Se on semmoisten ihmisten puhetta periaatteessa jotka eivät tiedä asioista yhtään mitään, Tanttari toteaa. 

Kuvassa Timo Löyvä (vas.), Päivi Lepistö ja Jukka Tanttari (oik.). (kuva: Jukka Tanttari)

Varoitus Portion Boys -yhtyeelle 

Lepistö ja Tanttari kehuvat vuolaasti fanejaan, mutta on yhtye saanut osakseen vuosien varrella negatiivistakin palautetta. Tanttari on vastuussa bändin sosiaalisesta mediasta, jonne toisinaan kilahtelee epäasiallisia ja mauttomiakin viestejä. Lepistö kertoo, etteivät haukut kuitenkaan enää hetkauta suuntaan tai toiseen.  

- En tiedä onko sinne tullut jotain kuraviestejä, en ole niitä nähnyt, mutta jos niitä tulee, niin se on sen ihmisen oikeus sanoa mitä hän on mieltä ja se ei mun elämääni juurikaan hetkauta. On tässä menty, nähty ja koettu jo sen verran, ettei pienistä enää jaksa höntyillä, Lepistö naurahtaa. 

Mitä enemmän näkyvyyttä kuitenkin tulee, sitä isompi on riski arvostelulle. Erityinen vaaranpaikka öyhötykselle on yhtyeen mielestä esimerkiksi euroviisukarsinnat, nykyisin Uuden Musiikin Kilpailu. Yhtye osallistui Suomen euroviisukarsintoihin vuonna 2008 kappaleellaan Cupido, jolloin myös he saivat osakseen negatiivista palautetta. Kun Lepistön ja Tanttarin ystävät Portion Boys -yhtyeestä pääsivät mukaan vuoden 2023 Uuden Musiikin Kilpailuun, päätti Tanttari varoittaa yhtyeen säveltäjä-tuottajaa Mikael Forsbytä mahdollisesta ryöpytyksestä.  

- Soiteltiin siinä Mikun kanssa ja kerroin mitä tuleman pitää. Miku sanoi, että "äh, ei sieltä mitään tule". Sitten sieltä tulikin sitä, mistä heitä varoitettiin, Tanttari kertoo. 

Portion Boysin ainoa naisjäsen ja Mikael Forsbyn vaimo JaloTiina eli Tiina Forsby joutui valtavan nettikiusaamisen kohteeksi UMK:n myötä ja asiasta kirjoitettiin paljon myös mediassa. Tiinaa loukattiin somekommenteissa ja keskustelufoorumeilla ja hänen rooliaan yhtyeessä kyseenalaistettiin asiattomin sanankääntein. Yhtye julkaisi tuolloin myös kannanoton nettikiusaamista vastaan. 

Tiina Forsby joutui ankaran nettikiusaamisen kohteeksi. (kuva: Rebekka Silvennoinen)

Lepistön mielestä liian usein ajatellaan, että julkisuudessa olevia ihmisiä saa riepotella miten sattuu. Netissä inhimillisyys unohtuu ja ihmiset oikeuttavat julkisuuden takia oman huonon käytöksensä. 

- Se ihminen itse on ihan pässi, Lepistö lataa nettikiusaajista. 

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Lue myös: Artisti Olga unelmoi itsevarmasti poptähteydestä: "Saan keimailla, vaikka jotain ärsyttäisi"

Lue myös: Miksi Windows95man toi lavalle valtavan farkkumunan? Avaa nyt idean omaperäistä taustaa

Lue myös: Ramses-kissan kohtalo olisi voinut olla aivan toisenlainen - sai arvoisensa elämän ja ihanan isoveljen

Kilpailut

Uusimmat