Kuva: Shutterstock

Suomi on monen ulkomaisen tv-tuotannon ykkösvalinta: "kiehtova ja eksoottinen"

25.08.2024 10:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Elokuvakomissaarit kertovat mikä Suomessa vetää puoleensa.

Käsitys siitä, että Suomi on pieni ja tuntematon muulle maailmalle, on tiukassa. Suomalaiset vitsailevat suuntaavansa torille kun maamme mainitaan ulkomaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Tosiasiassa Suomi tunnetaan maailmalla ja sillä on erityisen hyvä maine tuotantoyhtiöiden silmissä. Yksi syy tähän on Suomen jo vuosia kestänyt titteli maailman onnellisimpana maana.

Siinä missä suomalaisia elokuvia suunnataan kuvaamaan lähimaihin, kuten Viroon, Latviaan ja Liettuaan, tullaan myös ulkomailta Suomeen varta vasten kuvaamaan. Tästä oiva esimerkki on tuoreet kuvaukset Pohjois-Suomessa. Eteläkorealainen tuotantoryhmä matkasi kirjaimellisesti maapallon toiselle puolelle päästäkseen nimenomaisesti Suomeen.

Voice.fi haastatteli suomalaisia elokuvakomissaareja ja selvitti, mikä tekee Suomesta erityisen kuvauskohteen?

Helsinki on yksi suosituimmista kansainvälisten elokuvien kuvauspaikoista. (kuva: Shutterstock)

Suomessa kiehtoo kaunis luonto sekä rahalliset kannustimet

Komissaarien suusta kuuluu yhteneväinen näkemys siitä, että Suomen suosio kuvauskohteena kasvaa jatkuvasti. Siitä on kiittäminen paikallisten ammattilaisten vuosia kestäneen pohjatyön.

Täällä tuotantoyhtiöihin vetoavat niin revontulet kuin pohjoismainen kaupunkiarkkitehtuuri. Tärkeintä roolia kuitenkin esittää luonto. Moni kokee sen olevan Suomen salainen avain onnellisuuteen.

- Vaikka se ei meistä suomalaisista siltä tunnukaan, on Suomi kiehtova ja eksoottinen maa! Täällä on puhdasta luontoa, josta saa puhdasta ruokaa, laajoja metsäalueita, merenrantaa, järviä, soita, tuntureita ja lunta, elokuvakomissaari Reetta Turula kertoo Pohjois-Suomen elokuvakomissiosta.

Suomen luonto tarjoaa kaikkea mahdollista: metsää, merta, järviä, lunta sekä neljä vuodenaikaa. (kuva: Shutterstock)

Tove Janssonin teokseen pohjautuvaa Kesäkirja -elokuvaa kuvattiin viime vuonna Porvoon, Kotkan ja Espoon saaristossa. Kansainvälinen yhteistuotanto haluttiin ehdottomasti kuvata suomalaisessa saaristomaisemassa.

Yhtenä houkuttavana tekijänä nähdään audiovisuaalisen alan tuotantokannustimet. Suomessa toteutetun tuotannon kuluista voidaan kannustimien avulla saada 25 % maksuhyvitys.

- Jokainen kannustineuro tuo tuloja Suomeen moninkertaisesti, joten se on hyvin kannattavaa jo pelkästään aluetaloudellisesti, elokuvakomissaari Perttu Mutka kertoo Itä-Suomen elokuvakomissiosta.

Kannustimista hyötyvät loppupeleissä ulkomaisen tuotannon lisäksi myös suomalaiset yritykset sekä verotulojen kautta myös valtio ja kunnat. Maksuhyvityksen lisäksi toimivaa infrastruktuuria ja palveluita osataan arvostaa.

- Esimerkiksi Oulun seudulla ulkomaisia tuotantoja kiinnostaa talviaikaan muun muassa helposti saavutettava jäinen meri ja aava ulappa. Sellaisia kuvausolosuhteita ei löydy maailmalla monesta paikkaa, jossa kattavat kaupungin palvelut löytyvät parinkymmenen minuutin ajomatkan päästä tällaisesta kuvauspaikasta. Toimiva logistiikka vaikuttaa suoraan tuotannon kustannuksiin, Turula summaa.

Suomalainen rehtiys tukee työpaikkoja tuotantojen ulkopuolellakin

Luonnon lisäksi Suomesta tekee erityisen sen maine maana, jossa homma toimii. Ulkomaisten tuotantoyhtiöiden silmissä suomalaiset ovat avuliaita ihmisiä, jotka tekevät kuten sovitaan. Suomella on tarjota työvoimaa, joka osaa toimia muun muassa haastavissa talviolosuhteissa.

Kiinalainen elokuva Remember I haluttiin kuvata Suomessa juuri näistä syistä. Tuottaja Liu Kailuon mukaan Lappi valikoitui elokuvan päälokaatioksi lumen lisäksi siksi, että paikalliset tekijät ovat ammattimaisia, ahkeria ja omaavat erityisosaamista kuvaamisesta haastavissa sääolosuhteissa.

Suomen valttikortteja kuvauskohteena ovat esimerkiksi houkutteleva lumi ja kauniit revontulet. (kuva: Shutterstock)

Hyvä esimerkki suomalaisia runsaasti työllistäneestä tuotannosta on Dual -elokuva, jota kuvattiin Tampereella vuonna 2020. Kyseessä on ensimmäinen kokonaan Suomessa kuvattu Hollywood-elokuva. Ylen mukaan se työllisti aikoinaan toistasataa suomalaista näyttelijää ja avustajaa.

Film Tampereen ohjelmapäällikkö Fanny Heinonen on kuullut monen kansainväliset tuottajan suusta ylistystä suomalaisesta työskentelykulttuurista ja hyvästä kielitaidosta.

- Av-alan osaamisen kansainvälistäminen ja hyvä maakuva ovat raaka-aineet ulkomaisten tuotantojen houkuttelulle, Heinonen listaa keskeisimpiä syitä Suomen menestykselle.

Suomi nähdään myös turvallisena kohteena, sillä täällä ihmisiin voi luottaa. Toisaalta nykyinen geopoliittisesti epävakaa tilanne on Heinosen mukaan lisännyt maamme tunnettuutta tai vastaavasti herättänyt varovaisuutta.

Mutta mitä kaikkea Suomi tästä saa? Eurojen lisäksi ainakin näkyvyyttä, joka Mutkan mukaan heijastaa suoraan muun muassa matkailuun. Tuloja jakautuu hänen mukaansa yrityksille jo kuvausaikana, mutta myös matkailijoiden toimesta pidemmällä aikavälillä.

Turula näkee suurimpana saavutuksena lukuisat työpaikat monella eri taholla.

- Suuri tuotanto työllistää helposti kymmeniä av-alan ammattilaisia, ja he käyttävät runsaasti esimerkiksi alueen logistiikka-, ravintola- ja majoituspalveluita, Turula summaa sitä, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Kirsikkana kakun päällä nähdään näkyvyys. Lokaationa näkyminen tuotannossa on vaikuttavuudeltaan Heinosen mukaan halvinta mainontaa. Erityismaininnan saa kullanarvoinen yhteistyö.

- Mikään muu ei tuo maailmalta oppeja paikallisille ja päinvastoin kuin yhdessä tekeminen.

Lue myös: Eteläkorealaismediat: Suomessa kuvataan sarjaa, jossa julkkikset kokeilevat tavallista suomalaista elämää

Lue myös: Kalevala-elokuvan kuvaukset alkavat syksyllä - päärooleissa Elias Salonen ja Eero Aho

Lue myös: Rakastettu suomalais-espanjalainen rikosdraamasarja jatkuu syyskuussa

Lähteet: Yle, House of Lapland

Kilpailut

Uusimmat