Onko Wikipedian ylläpitäjillä liikaa valtaa? Artistit eivät aina voi korjata itseään koskevia virheitä
Skotlantilainen laulaja Amy MacDonald kertoi keväällä Voicelle, että hän yritti taannoin muuttaa itseään koskevan väitteen autohulluudesta. MacDonald ei keräile autoja, eikä tiedä niistä mitään. Muutosyrityksen esti palvelun ylläpitäjä, joka lähetti MacDonaldille kärkkäitä viestejä.
-Yritin vakuuttaa hänelle, että kyseessä olen todella minä. Tarjouduin soittamaan hänelle Skypellä, lähetin sähköpostia minun kotisivuilleni kuuluvasta osoitteesta, mutta hän vain sanoi ettei tietoa voi muuttaa, kertoo MacDonald Voicelle.
Myöskään suomalaisjulkkisten tiedot eivät aina pidä paikkaansa. Näissäkin tapauksissa tietojen korjaaminen voi Wikipediaan tekoon muuten osallistumattomalle yksilölle olla vaikeata. Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan Wikipedian toimintamalli hakee koko ajan muotoaan. Osittain se on ollut oman menestyksensä uhri.
-Valtava suosio houkuttelee erilaisia pilailijoita ja mahdollistaa tarkoitukselliset tiedon vääristelyt. Kiistanalaiset artikkelit on lukittu ja vieraiden muokkausoikeuksia rajoitettu. Nämä auttavat, mutta eivät ole lopullinen ratkaisu, Järvinen kertoo.
Järvisen mukaan paras ratkaisu olisi nettisä toimiva vahva todentaminen, jolla kirjoittaja tai oikaisupyynnön esittäjä voisi todistaa henkilöllisyytensä. Hän kuitenkin arvioi, että se aika on vielä kaukana, sillä edes Suomen sisäistä HST-järjestelmää ei saatu leviämään.
-Pankkitunnukset ovat tilapäisratkaisu ja nekin toimivat vain kansallisessa käytössä.