Helsingin kaupunginteatteri käsittelee vakavia aiheita
Helsingin kaupunginteatterin syyskauden ohjelmistoon kuuluu kepeiden ja hauskojen näytelmien lisäksi erittäin vakavia ja ajatuksia herättäviä näytelmiä.
Syyskuun alussa ensi-iltaan tulee Meidän poika -näytelmä, joka kertoo koulukiusatusta suomalaispojasta, joka vuosien kiusaamisen jälkeen päätyy rakentamaan pommin ja viemään sen suuren kauppakeskuksen kevätjuhlaan.
Tarina on fiktiivinen, mutta tuo mieleen niin Myyrmäen pommi-iskun kuin Jokelan ja Kauhajoen kouluampumiset.
- Tarina on niin raju, että siihen ei näyttelijänä tarvitse lisätä mitään ylimääräistä. Tämä näytelmä pyrkii herättämään ajatuksia, kertoo pääosaa esittävä Hannes Suominen.
Aihe on Suomiselle läheinen, sillä hän kertoi Voicelle kärsineensä itsekin yläasteella koulukiusaamisesta.
Myös ohjaaja Pasi Lampela korostaa näytelmän tarinan ajankohtaisuutta.
- Hyvinvointivaltiossa muhii asioita, jotka eivät oikein kestä päivänvaloa, kertoo Lampela, joka on myös kirjoittanut tekstin.
Vakavien näytelmäaiheiden kirjo jatkuu Lilla Teaternissa, jossa tulee 15. syyskuuta ensi-iltaan Albert Camus'in näytelmä De Rättfardiga - Oikeamieliset. Näytelmä kertoo opiskelijoista, jotka haluavat muuttaa yhteiskuntaa murhaamalla suurruhtinas Sergei Romanovin vuonna 1905. Tarinasta voi löytää myös yhteyden Norjan verilöylyyn, sillä Anders Behring Brejvik toteutti joukkomurhan, koska ajatteli voivansa sen ansiosta muuttaa yhteiskuntaa toivomansa kaltaiseksi.
Vaikka näytelmän alkuperäinen teksti sijoittuu sadan vuoden taakse, on lavastuksella ja puvustuksella irroitettu tarina historiaallisesta viitekehyksestään ja tuotu se tähän päivään.
- Tarina peilaa Suomea ja käsittelee aikaa 1900-luvun alusta tähän päivään asti. Esitys kysyy, miten oikeuttaa ihmishengen riisto, ohjaaja Aleksis Meaney kertoo.