Miten lapsen kuolemasta pääsee yli? Uutuusohjelmassa kuullaan suomalaisten selviytymistarinoita
Suomalaistoimittaja ja -kirjailija Teemu Potapoffin uusi Selviytyjät - Tarinoita elämästä -podcast-sarja tekee tuloaan RadioPlay-palveluun. Sarjan aikana käsitellään muun muassa lapsen kuolemaa, parisuhdeväkivaltaa, syömishäiriöitä, peliriippuvuutta ja sitä, miltä tuntuu kuulla, että sairastaa HIV:iä.
- Jokainen meistä elää omaa elämäänsä tietämättä tulevaisuuttaan. Välillä me ehkä laskelmoidaan liikaa tulevaisuuteen ja välillä elämä vetää sen maton meidän jalkojemme alta pois. Tämän juttusarjan perusidea on se, että kuinka nämä ihmiset ovat selviytynyneet näistä vastoinkäymisistä, mitä elämä on heittänyt tielle, Potapoff avaa tulevaa sarjaa.
- Samalla kun sarja avaa näiden ihmisten kohtaloita ja heidän kamppailujaan näitä omia mörköjä vastaan, se toimii myös vertaistukena niille, jotka mahdollisesti käyvät läpi samankaltaisia asioita. Sen lisäksi se toimii silmienavaajana niille, joilla kaikki on niin sanotusti hyvin. Toisin sanoen me ei välttämättä nähdä ulospäin sitä, minkälaisia taisteluita ja kamppailuja muut ihmiset käyvät.
Potapoff kertoo, että podcast-sarja on jatkoa Selviytyjät - kirja elämästä -opukselle, joka julkaistiin joulukuussa 2017. Potapoff kertoo, että kirjan alkuperäinen idea oli toivon luominen, sillä "nyt eletään sellaisessa ajassa, missä toivoa ei ole".
- Täytyy kuitenkin muistaa se, että jokainen näistä selviytyjistä selviytyy koko lopun elämänsä ajan. Esimerkiksi kun sarjassa puhuu anoreksiaa sairastava ihminen, hän kamppailee niiden syömishäiriöiden kanssa koko lopun elämäänsä. Vaikka tuntuu siltä, että on päässyt sinuiksi asian kanssa, silti se mörkö on aina kummittelemassa siellä olan takana.
Tarinat toinen toistaan pysäyttävämpiä
Potapoff kertoo, että on todella onnellinen siitä, että on saanut tehdä kyseistä podcast-sarjaa. Hänen mielestään kaikki tarinat ovat mieleenpainuvia ja liikuttavia
- Tämän sarjan myötä olen saanut kohdata rohkeita ihmisiä, sellaisia ihmisiä, joita en olisi välttämättä normaalissa arjessani normaalisti kohdannutkaan.
Yksi mieleenpainuvimmista tarinoista on suomalaistoimittajan mielestä ollut muun muassa Rikun tarina peliriippuvuudesta.
- Kuinka pienestä se on kiinni, että notkahdat jälleen. Ja kuinka palasiksi elämäsi voi mennä. Ja kuinka paljon tarvitset rakentaaksesi elämäsi uudelleen. Ja sitten samalla valtion veikkausmonopoli lataa yksikätisiä rosvoja kauppojen eteisiin. Se on todella suuri ongelma, hän kertoo.
Tara puolestaan kertoo omassa jaksossaan, kuinka hän menetti lapsensa.
- Toinen, mikä oli tosi, tosi koskettava, oli Taran tarina siitä, kuinka hän menetti lapsensa tämän nukkuessa. Miten keräät itsesi siitä, että heräät aamulla, eikä lapsesi enää herää. Se oli kyllä todella pysäyttävä tarina. Niin kuin vanha sanonta kuuluu, yhdenkään vanhemman ei tulisi haudata lastaan. Hän oli todella rohkea, että avasi sitä omaa tarinaansa.
Sarjassa käsitellään myös lähi- ja parisuhdeväkivaltaa. Milja on rohkeasti kertonut podcast-sarjassa siitä, millaista oli elää väkivaltaisessa parisuhteessa. Ja millaista se on, kun kukaan muu ei välttämättä usko sinua.
- Ne tapahtuu kaikki suljettujen ovien ja sälekaihtimien takana. Milja kertoo siinä omassa haastattelussaan, että mies oli ulospäin kaikille tutuille erittäin hyvä seuramies, mahtavaa seuraa, hyvä duunari, hyvä kollega, mutta se mitä tapahtuu suljettujen ovien sisällä, sitä ei kukaan tiedä.
Vain yhdessä tarinassa nimi muutettu
Yhdessä jaksossa käsitellään myös lapsen huoltajuutta isän näkökulmasta. Kyseinen tarina kosketti Potapoffia myös henkilökohtaisesti. Suomalaistoimittajalla on nimittäin itsellään yksi tytär.
- Yksi asia, mikä on minulle henkilökohtaisestikin tärkeä, on lapsen huoltajuus, juuri nimenomaan miehen näkökulmasta. Monesti miehet jäävät kakkossijalle tässä taistelussa.
Potapoff kertoo, että podcast-sarjaan oli yllättävän helppo löytää rohkeita haastateltavia, jotka halusivat kertoa tarinansa ja rohkaista muita tiellään. Vain yhdessä jaksossa, missä käsitellään lapsen huoltajuutta isän kulmasta, on nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.
- Tuollaiset tilanteet on todella kinkkisiä siinä vaiheessa, kun lasta käytetään lyömäaseena. Kun kuvitellaan, että tällä tehdään hallaa tuolle minun eksälleni. Ja nyt pystyn tekemään kiusaa. Jotenkin se oma näkökyky menee huuruun, että oikeasti suurin kärsijä on se lapsi, ei kukaan muu. Toki molemmat vanhemmat kärsii ja pahoittaa mielensä, mutta suurin kärsijä on lapsi.
Sarja opetti
Potapoff kertoo, että Selviytyjät - Tarinoita elämästä -sarjan haastattelut ovat opettaneet hänelle paljon.
- Olen oppinut näkemään asioita uudelta kantilta. Kaksi silmiä avaavinta haastattelua olivat HIV:tä sairastavan, vanhemman homoherran haastattelu ja toinen oli vähän tavallaan samaan kategoriaan menevä transgender-ihmisen haastattelu. He ovat kuitenkin eläneet niiden painolastiensa ja salaisuuksiensa kanssa kymmeniä vuosia.
Selviytyjät - Tarinoita elämästä -podcast-sarjan ensimmäiset jaksot on nyt julkaistu RadioPlay-palvelussa. Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä.
Lue myös: Uusi radio-ohjelma sai K16-merkinnän: "Kuulijoille tämä maailma voi olla pelottava"