Sateenkaariväelle julkaistiin oma nettideittiopas, jonka turvallisuusohjeet voivat yllättää
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille on julkaistu oma nettideittiopas. Pirkanmaan Setan valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi on julkaissut oppaan osuvasti Helsinki Pride -viikolla, jolloin HLBTIQ+-ihmisten asiat ovat tavallista enemmän esillä. Oppaan ovat laatineet seksuaalineuvoja ja Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja Mikko Ala-Kapee sekä seksuaaliterapeutti Outi Santavuori.
Opas keskittyy erityisesti siihen, miten seuranhaku, treffeistä sopiminen ja ensitreffeillä oleminen toteutuvat turvallisesti. Oppaassa todetaan, että monet sinänsä hyvät yleispätevät ohjeet nettideittailusta on monesti tehty heteroseksuaalien ja cis-sukupuolisten ihmisten näkökulmasta, ja tarvetta olisi erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatuille ohjenuorille. Cis-sukupuolisilla tarkoitetaan ihmisiä, jotka mieltävät itsensä sen sukupuolen edustajiksi, mihin heidät on syntymässä määritelty.
Mikko Ala-Kapee kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset eivät yhtä helposti tapaa kiinnostavaa seuraa satunnaisesti arjessaan kuin enemmistöihin kuuluvat, ja tästä syystä nettisivujen ja mobiilisovellusten merkitys korostuu vähemmistöjen seuranhaussa.
- Varovaisesti arvioituna seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia on noin kymmenen prosenttia ihmisistä. Vaikka se on lopulta aika suuri määrä, on melko pieni todennäköisyys, että omassa arjessa löytäisi sen kiinnostavan ihmisen sattumalta, Ala-Kapee kertoo.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva saattaa deittailussa asettaa itsensä erityisen herkkään asemaan. Jos esimerkiksi ei ole vielä tullut kaapista ulos, on syytä miettiä, mitä itsestään haluaa paljastaa nettideittiprofiileissa ja kuinka tunnistettavan kuvan haluaa itsestään jakaa. Jos puolestaan on muutosprosessissa oleva transsukupuolinen henkilö, tästä asiasta kertominen saattaa mietityttää.
Mikko Ala-Kapeen mielestä nettideittailu antaa tässä mielessä hyvät mahdollisuudet määrittää omat rajansa. Lisäksi netin kautta ja mahdollisesti anonyyminä tapahtuva juttelu toisen ihmisen kanssa luo puitteet avoimelle keskustelulle toiveista, odotuksista ja mieltymyksistä jo ennen ensitapaamista.
Oppaassa halutaan tehdä näkyväksi myös haettujen ihmissuhteiden moninaisuus. Siinä missä joku hakee monogamista parisuhdetta, joillain saattaa olla hakusessa esimerkiksi vastuullinen monisuhde, seksitön rakkaussuhde tai satunnaisseksiseura.
Kehotus nimimerkin käyttämiseen
Nettideittioppaassa suositellaan turvallisuusohjeita, jotka ensilukemalla saattavat vaikuttaa hyvinkin tiukoilta. Oppaassa kehotetaan käyttämään seuranhaussa nimimerkkiä ja deittailutarkoitukseen erikseen luotua sähköpostiosoitetta. Lisäksi kehotetaan, että omaa puhelinnumeroaan ei luovuttaisi toiselle ennen ensitapaamista ja prepaid-liittymän käyttöönottoa suositellaan, jos haluaa olla toiseen puhelinyhteydessä ennen tapaamista.
Oppaan toinen kirjoittaja Mikko Ala-Kapee sanoo, että turvallisuusohjeiden laatiminen oli vaativaa tasapainoilua. Toisaalta riskit pitää tiedostaa, mutta toisaalta deittailusta ei tule antaa liian vaarallista kuvaa. Ala-Kapeen mielestä oppaan turvallisuusohjeita ei tulekaan noudattaa pilkuntarkasti, jos oma tilanne ei sitä vaadi.
- Nämä on hyvä pitää mielessä, mutta ohjeiden noudattaminen ei ole pakollista. Ohjeita kannattaa lukea miettien, kuinka avoin itse on ympäristölleen, onko oman yksityisyyden rajaaminen merkittävää itselleen ja onko olemassa itselle haitallisten tietovuotojen riskiä, Ala-Kapee sanoo.
Anonymiteetistä kiinni pitäminen saattaa olla haastavaa vallitsevassa deittailukulttuurissa. Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen paljon käyttämässä Tinder-sovelluksessa lähtökohtana on omalla nimellä esiintyminen, joskaan se ei ole pakollista. Ala-Kapee ymmärtää myös, että nimen kertominen kiinnostavalle ihmiselle voi olla tapa muodostaa luottamusta.
- Mielestäni anonymiteetistä on hyvä pitää kiinni alussa. Toki nimen voi myös kertoa, sillä sehän on luottamuksen rakentamista, että kertoo oman kutsumanimensä. On hyvä ohje, että sen tekee siinä kohtaa, kun se itsestä tuntuu hyvältä.
Erityisesti homomiesten käyttämässä Grindr-seuranhakusovelluksessa esiinnytään enimmäkseen nimimerkillä tai ilman minkäänlaista nimeä, ja Pohjoismaiden suurimmassa sateenkaarevassa seuranhakusivusto Qruiserissa esiinnytään niin ikään pääasiassa nimimerkeillä.
Kasvokuvaa ei ole pakko antaa
Monet deittailusivustot ja -applikaatiot ovat varsin kuvapainotteisia. Monet ovat varmasti kokeneet omakohtaisesti tai nähneet jonkun läheisensä kautta, miten Tinderiä selaillessa valinnat tulee tehneeksi monesti hyvin nopeasti jo yhden kuvan perusteella. Grindr-sovelluksessa puolestaan monet ilmaisevat suoraan profiilissaan, että eivät vastaa kuvattomille profiileille tai ainakin vaativat kuvan ensimmäisten viestien yhteydessä.
Nettideittioppaassa painotetaan, että halutessaan deittiprofiilikuvissa voi olla tunnistamattomana esimerkiksi pelkällä siluettikuvalla eikä kuvaa ole pakko lähettää edes suoraan pyydettäessä.
- Lähtisin kasvattamaan omaa näkyvyyttä vähitellen. Jos ei ole ikinä käyttänyt mitään deittiapplikaatiota, on mielestäni ihan perusteltua, että profiilissa on viitteellinen ja anonyymi kuva ainakin aluksi. Sitten voi seurata, miten tilanne etenee, Mikko Ala-Kapee neuvoo.
Hänen mielestään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen deittimaailmassa saisi olla enemmän ymmärrystä kuvattomia profiileja kohtaan. Ihmisillä voi olla monia muitakin syitä esiintyä kuvattomina kuin se, että on vaikkapa parisuhteessa ja etsii pettämisseuraa tai että on todellisuudessa kymmeniä vuosia vanhempi kuin antaa olettaa. Joillekin kuvattomuus on keino suojella omaa identiteettiä.
- Kuitenkin jos itse on valtavan avoin omasta itsestään ja hakee samaa avoimuutta seuralaisestaan, sekin ohjaa omaa valintaa, Ala-Kapee huomauttaa.
Nettideittioppaassa käsitellään myös vähäpukeisten kuvien lähettämistä. Parhaimmillaan alastonkuvien lähettäminen on hauskaa ja kiihottavaa, kun se toteutuu molemminpuolisen suostumuksen kautta. Pahimmillaan toinen osapuoli saattaa lähettää saamansa alastonkuvat eteenpäin ilkeämielisillä aikeilla. Mikko Ala-Kapee on kuullut tällaisista tilanteista puhuessaan Sinuiksi-neuvontapalveluun yhteyttä ottaneiden kanssa.
- Tänä vuonna minulla on ollut muutamia asiakkaita, jotka ovat olleet tilanteessa, että omia sukuelimiä kuvannut kuva on haluttu myöhemmin kääntää heitä vastaan. Esimerkiksi jos kuvan lähettänyt ei ole halunnutkaan tavata uudestaan tai kuvan vastaanottanut on kokenut tulleensa torjutuksi, on haluttu kostaa tälle toiselle ja nöyryyttää häntä vuotamalla kuva eteenpäin.
Oppaassa ohjeistetaan, että intiimeissä kuvissa ei tulisi näkyä lähettäjän kasvoja, jotta lähettäjää ei pysty kuvista tunnistamaan yhtä helposti.
Vältä ensitapaamista yksityisasunnossa
Alta voit lukea vielä lisää turvallisuusohjeita nettideittailuun. Ohjeet on koottu Sinuiksi-palvelun nettideittioppaasta.
- Vältä ensitapaamista yksityisasunnossa etenkin, jos tapaamiseen liittyy ajatus kaapista ulostulosta tai seksistä. Sovi tapaaminen ensin johonkin lähellä olevaan julkiseen tilaan, esimerkiksi kahvilaan, josta on helppo siirtyä kotiin, jos tapaaminen etenee toivotusti.
- Jos tilanne edellyttää jonkin itseäsi koskevan asian esille tuomista, pohdi, koetko tilanteen turvallisena kertomisen suhteen.
- Mieti, miten paljon olet valmis vastaamaan kysymyksiin taustoistasi.
- Varmista, että pystyt poistumaan tilanteesta, jos tilanne muuttuu fyysisesti tai psyykkisesti epämukavaksi tai uhkaavaksi.
- Ota puhelin mukaan ja varmista, että akkua on tarpeeksi jäljellä. Mieti, että tapaamispaikka on sellainen, että sieltä voi tarvittaessa soittaa apua.
- Kerro jollekin luottoläheisellesi, mihin olet mennyt treffeille.
- Käytä alkoholia varoen.
Lue myös: Hämmentääkö HLBTIQ+ ja muu sateenkaarisanasto? Seta kertoo, miksi oikeilla termeillä on väliä
Lue myös: Iida, 19, on panseksuaali "suvakki" - joutuu uutuussarjassa kohtaamaan täyden vastakohtansa
Lähde: Turvallisesti nettitreffeille - Nettideittailuohje seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville