13 suomalaista radiokanavaa hiljenee tänään - mistä on kyse?
Tänään 12. maaliskuuta iltapäivällä 13 suomalaista radiokanavaa hiljenee minuutiksi. Hiljainen hetki on osa #VuosiHiljaisuutta-kampanjaa, jossa halutaan elävän musiikin alan ääni kuuluviin. Mukana ovat Aito Iskelmä, HitMix, Iskelmä, Me Naiset Radio, Radio Helsinki, Radio Nostalgia, Radio Nova, Radio Pooki, Radio Suomipop, Radio Rock, Radio 957, SuomiRock ja SuomiRäp, jotka pitävät hiljaisen hetken kello 14.05–14.06. Tällöin tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun hallitus tiedotustilaisuudessaan suositteli yli 500 hengen tapahtumia kiellettäväksi. Sen jälkeen elävän musiikin ala on ollut ahdingossa ja kyselytutkimuksen tulokset vahvistavat karut näkymät.
- Yli puolet koko toimialasta on tosi epävarmoja jatkostaan. Vuodenvaihteessa LiveFIN-kyselytutkimuksessa jopa 51 prosenttia yksityissektorin toimijoista vastasi, ettei tiedä voiko jatkaa toimintaansa, jos koronarajoitukset jatkuvat kesän yli, LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.
Elävän musiikin yksityissektori menetti viime vuonna koronan vuoksi 360 miljoonaa euroa eli 80 prosenttia alan koko vuoden liikevaihdosta. Yksinomaan yksityissektorilla jäi vuonna 2020 toteutumatta yli 15 000 tapahtumaa, 30 000 musiikkiesitystä ja 7,4 miljoonaa konserttikäyntiä.
Lahtinen painottaa, että nyt vaaditaan julkista keskustelua alan exit-suunnitelmasta.
- Haluamme myös riittävää taloudellista tukea, joka kohdistuu koko elävän musiikin ekosysteemiin: tapahtumajärjestäjiin, muusikoihin ja alihankintaketjuun. Tarvitsemme myös tapahtumien takuutukimallin, joka aidosti toimii riskinhallinnan välineenä epävarmana aikana.
Lauri Tähkä: "Isotkin bändit alkavat kaatumaan"
LiveFIN ry:n Jenna Lahtinen korostaa alan työvoimavaltaisuutta.
- Mehän ei tuoteta mitään konkreettista materiaa. Kaikki liiketoiminnan arvo liittyy ihmisten tekemään työhön. Se onkin suurin traagisuus, sillä tämä tilanne syö ihmisiltä työt, Lahtinen perustelee.
Hän iloitsee kuitenkin siitä, että tapahtumien yleisöt ovat ottaneet asian omakseen. Kiitollinen Lahtinen on myös radioiden panoksesta.
- Tämä on ollut radioille luonteva tapa osoittaa tukensa elävän musiikin kentälle. Musiikki yhdistää. Mukana ollaan yhteisenä rintamana, kilpailijoiden kanssa. Se on tehnyt minuun tosi ison vaikutuksen, Lahtinen sanoo.
Kun radioiden ja elävän musiikin ystävien tuki on kampanjan puolella, odottaa Lahtinen kumppaneineen vain poliittisen pelikentän liikkeitä.
- Enää ei riitä, että sanotaan, että ääntämme on kuultu. Nyt toivomme tekoja, Lahtinen sanoo.
Monet artistit ovat ottaneet kantaa tukalaan tilanteeseen sosiaalisen median kanavillaan sekä haastatteluissaan. Muun muassa suosikkilaulaja Lauri Tähkä kommentoi tilannetta maaliskuussa Iskelmän haastattelussa.
- Toivon, että kaikilla olisi samat säännöt näissä asioissa. Kyllä se joskus kummastuttaa, että joissakin paikoissa on aika paljon ihmisiä ja sitten, jos sinne tuodaan musiikkia, siellä ei saa olla ketään. Se ei oikein mene maalaisjärjellä. Totta kai ymmärrän tilanteen vakavuuden. Kun kaikilla on samat säännöt, sitten se on reilua, Tähkä sanoo.
Artisti painottaa, että eri aloja tulisi kohdella tasapuolisesti.
- Muusikot, taiteilijat ja kaikki, jotka tähän liittyy - olisi ihan hyvä, jos korvattaisiin ne menetettyjen keikkojen liksat. Jengi tarvitsee oikeasti apua. Jos kesä ei toteudu, niin isotkin bändit ja niiden ympärillä olevat ihmiset rupeavat kaatumaan, Tähkä perustelee.
#VuosiHiljaisuutta-kampanja
Kampanjalla vaaditaan suomalaisen elävän musiikin alan pelastamiseksi:
- Taloudellista tukea, joka kohdistuu koko elävän musiikin ekosysteemiin: tapahtumajärjestäjiin, alihankintaketjuun, muusikoihin ja heidän välittäjäportaaseensa. Tämä edellyttää elävän musiikin ekosysteemin ja sen luomien työpaikkojen sekä alalle tyypillisten työn muotojen tunnistamista ja tunnustamista.
- Tapahtumien takuutukimallia, joka aidosti toimii riskinhallinnan välineenä epävarmana aikana.
- Julkista keskustelua ja tietoa alan exit-suunnitelmasta.
- Julkista keskustelua ja tietoa alaan vaikuttavista tulevaisuuden näkymistä.
- Musiikkialan ammattilaisten ehdottamien ratkaisumallien ottamista osaksi päätöksentekoa.
Lue myös: Korona sai Gasellitkin pysähtymään - "Voiko tämän kaiken menettää yhtäkkiä?"