Kun kerran teet napolilaisen pizzan, paluuta ei ole - ota Sirly Ylläsjärven resepti haltuun!
Lomalla kaikki haluavat syödä ainakin kerran viikossa pizzaa. Suomalaiset ja koko maailma rakastavat tätä alun perin italialaista herkkua!
On amerikkalaista sekä suomalaista pizzaa - ja jopa Italiassa on valtava määrä erityylisiä lättyjä. Minusta parasta on kuitenkin napolilainen, jossa ideana ei ole heittää pizzan päälle mitä ikinä kaapista löytyy, vaan kokonaisuus on tarkkaan harkittu. Jo taikina poikkeaa muista sillä, ettei siinä ole muuta kuin 00-jauhoja, suolaa, vettä ja hiivaa. Pohjaa kohotetaan 20 tuntia huoneenlämmössä, joten pikaruuaksi tätä ei voi kutsua.
Kun kerran olet valmistanut tällaisen pizzan kotona, paluuta ei ole. Sinusta saattaa tulla myös kriittinen ravintoloiden pizzojen suhteen, joten varoitan, oletko valmis tähän kokemukseen?
Grillattu napolilainen pizza
Taikina:
450 g kylmää vettä
25 g tuorehiivaa
750 g 00-pizzajauhoja
24 g suolaa
Pizzakastike:
400g kuorittuja säilöttyjä tomaatteja
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl basilikan lehtiä silputtuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 dl ananasmehua
(jalapenoa tai chiliä)
Aloita sekoittamalla kulhossa vesi ja hiiva. Lisää 2 dl jauhoja ja sekoita 3 minuutin ajan. Lisää sitten pikkuhiljaa loput jauhoista sekä suola. Kun kaikki ainekset on lisätty, jatka vaivaamista vielä 15 minuuttia.
Laita taikina kannelliseen rasiaan tai suljettavaan pussiin. Tarkoitus on, että taikina saa kohota yön aikana, muttei kuivua.
Aamulla voit jakaa pizzataikinan neljään osaan. Pyöritä palloista tiiviitä ja aseta leivinpaperille kohoamaan. Peitä taikinapallot hyvin, ettei pinnalle muodostu kuorta.
Valmista kastike. Murskaa tomaatit haarukalla, käsin tai vaikka morttelissa. Älä käytä monitoimikonetta, se muuttaa rakenteen liian juoksevaksi. Pilko joukkoon kuorittu valkosipuli ja basilika. Mausta suolalla, pippurilla ja ananasmehulla. Jos haluat tulisen kastikkeen, lisää joukkoon viipaloituja jalapenoja tai chiliä oman maun mukaan.
Illalla olet valmis pizzan paistoon!
Lämmitä Weber-grilli 300-350 asteeseen. Voit käyttää kaasugrilliä tai pallogrilliä ja brikettejä. Weberin oma pizzakivi toimii tässä parhaiten.
Kuumenna pizzakivi grillissä ennen kuin aloitat paistamisen.
Kohotettu pizzapallo muokataan litteäksi pohjaksi käsin. Laita pöydälle reilusti jauhoja ja lähde muovaamaan pizzaa keskeltä reunoja kohti. Painele pohjaa niin, että reunat jäävät pulleaksi. Kun pohja on tarpeeksi ohut, täytä pizza.
Pizza tulee täyttää tässä järjestyksessä: tomaattikastike-juusto-liha-kasvis. Siirrä se pizzalapion avulla grilliin. Paista 3-4 minuuttia niin, että pohja on rapea ja reunat saavat väriä.
Lapin pizza
Lapissa täytteenä käytetään poroa, kalaa ja jopa karhua! Oma lempparini on savulohi tai savuporo. Savujuusto on itseoikeutetusti kuusamolaista.
1 pizzapohja
0,5 dl pizzakastiketta
0,5 dl kuusamolaista savujuustoa raastettuna
0,5 dl mozzarellajuustoraastetta
200 g kylmäsavulohta
2 rkl puolukoita
Vinkki! Käytä pizzan täytteenä laadukkaita juustoja. Monissa juustoraasteissa on lisäaineena perunatärkkelystä. Suosittelen ostamaan juustopalan ja raastamaan itse. Buffalomozzarella on aivan ihanaa pizzassa! Ensimmäinen pizza voisikin olla perinteinen margarita, eli tomaattikastiketta ja juustoa. Kun maistat ensimmäisen palan, ymmärrät miksi simppeli napolilainen pizza on taivaallisen hyvää!
Kuuntele Sirly Ylläsjärven Elämäni Lappi -podcastia Podplaysta. Uusimmassa jaksossa vieraana Sabina Särkkä.
Lue myös: Haloo Helsingin Jerellä on poikkeuksellinen tapa keikkojen jälkeen - "Ei tässä ole varaa sekoilla"
Voice.fi, Podplay, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.