Osalla transnaisista on haasteita ylittää Ukrainan rajaa sodan aikana - Zi, 31, kertoo vaarallisesta paostaan
Ukrainan sota on luonut humanitaarisen kriisin yleisesti yhteiskunnassa ja myös HLBTIQ+-yhteisössä. Ukrainan sotaa yrittävät paeta naiset ja lapset, ja heidän joukossaan on myös transsukupuolisia naisia, joista yksi on Zi Faámelu, 31. Sodan alkaessa Faámelu kertoo NBC News -julkaisussa, miten hänen transsukupuolisuutensa teki maasta poistumisesta odotettua hankalampaa.
Viisi päivää sodan alkamisesta Faámelu lähti kodistaan saadessaan eräässä HLBTIQ+-organisaatiossa työskentelevältä ystävältään varoittavan puhelun.
- Hän sanoi minulle, että ”sinun täytyy lähteä Kiovasta, koska liikkeellä on vaarallinen (ukrainalainen) ryhmä, joka on trans- ja homofobinen. He liikkuvat ympäri kaupunkia ja satuttavat kaltaisiamme ihmisiä”, Faámelu muistelee.
Faámelu on ollut avoimesti transsukupuolinen nainen jo reilun vuosikymmenen ajan, mutta hänen passissaan ilmoitettu sukupuoli ei vastaa hänen identiteettiään. Tämä tekisi maasta poistumisesta haastavaa ellei jopa mahdotonta, koska julistetun sotatilan myötä kaikkien 18-60-vuotiaiden työkykyisten miesten on liityttävä Ukrainan armeijaan sotimaan. Siksi passissa näkyvä sukupuoli saattaisi pakottaa Faámelun jäämään maahan sotimaan, mikä ei miellyttänyt häntä.
- En halunnut tappaa ketään, Faámelu kertoo.
Faámelu yritti muuttaa asiakirjojensa sukupuolimerkintää vuonna 2016, mutta hänen olisi tuolloin täytynyt jäädä kuukaudeksi psykiatriseen hoitolaitokseen tutkimuksiin virallisen diagnoosin suorittamiseksi. Tähän Faámelu ei kuitenkaan suostunut, koska hän oli kuullut ystäviltään huonoja kokemuksia kyseisestä prosessista ja koki siksi kyseisen käytännön nöyryyttävänä ja masentavana.
Vaikka kyseistä prosessia ei Ukrainassa enää vaadita, maan lain mukaan transihmiselle täytyy silti todeta sukupuoli-identiteettihäiriö-diagnoosi, jotta hän voi saada identiteettinsä virallistettua asiakirjoihin. Aiemmin Ukrainassa on vaadittu transsukupuolisilta myös sterilisaatiota ja sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyntiä ennen kuin sukupuolen on voinut virallistaa. Vuodesta 2017 lähtien prosessia on Human Rights Watchin mukaan helpotettu.
Rajavartijat solvasivat transfobisesti
Faámelu otti yhteyttä entiseen kollegaansa, joka suostui ajamaan hänet Ukrainan ja Romanian rajalle. Jokaisessa tiesulussa Faámelun passi kyseenalaistettiin, minkä jälkeen hänestä ja kyseisestä asiakirjasta otettiin kuvia talteen. Ensimmäisessä rajatarkastuspisteessä Faámelu lopulta pidätettiin, häneltä otettiin passi pois sekä kiellettiin oikeus asianajajaan. Faámelu vapautettiin vasta, kun naispuolinen tullihenkilö kertoi muille virkailijoille, ettei heillä ollut oikeutta pidättää häntä.
Vapauduttuaan Faámelu vietti seuraavan yön kahvilassa, minkä aikana hänen saksalaiset ystävänsä järjestivät hänelle romanialaisen kuskin ajamaan hänet seuraavalle rajatarkastuspisteelle. Tämän tehtyään he yrittivät lahjoa rajapoliisin 3000 eurolla, mutta epäonnistuivat, koska Faámelu tunnistettiin vartijoille jaetuista kuvista. Hänet vietiin väkipakolla armeijan valvontavirastoon, jossa Faámelun mukaan häntä ivattiin transfobisilla solvauksilla.
Faámelun katsottiin olevan kelvollinen liittymään armeijaan, ja siksi hänen piti mennä lääkärintarkastukseen ennen palvelukseen pääsyä. Sairaala ei voinut kuitenkaan tarkistaa häntä samana päivänä, joten Faámelu määrättiin odottamaan seuraavaan aamuun.
Tämän jälkeen Faámelu palasi romanialaisen kuskinsa luokse ja kertoi, mitä oli tapahtunut. Silloin kuski ehdotti Faámelulle Tonava-joen yli uimista, sillä se olisi enää pakenevan transsukupuolisen naisen ainoa jäljellä oleva vaihtoehto rajan ylittämiselle.
- En voinut uskoa, että näin oli tapahtumassa minulle, Faámelu muistelee.
Rohkea pakomatka
Faámelu valmistautui uimaan rajan yli laittamalla henkilökorttinsa, passinsa ja puhelimensa muovipussiin ja piilottamalla sen rintaliiveihinsä. Kun hän ja kuski olivat kävelemässä kohti joen reunaa, kaksi sotilasta liikkui heitä kohti osoittaen aseensa Faámelua kohti.
- He sanoivat minulle ”Zi, oletko valmis kuolemaan tänä iltana”, Faámelu muistelee.
Tämän jälkeen Faámelu alkoi juoksemaan kohti jokea, kun miehet hyökkäsivät hänen kuskinsa kimppuun. Kuskinsa kivunhuudoista huolimatta Faámelu ui järven yli taistellen viimeisillä voimillaan virtausta vastaan ja pääsi lopulta rajan yli. Romanian poliisi ajoi hänet poliisiasemalle, missä hänelle annettiin ruokaa ja kuivia vaatteita. Allekirjoitettuaan joitakin dokumentteja hänet vietiin pakolaisleirille ja myöhemmin Saksaan, missä hän asuu nykyään.
Saavuttuaan Saksaan Faámelu vietiin ystävälliseen perheeseen ja uuden alun saanut transsukupuolinen nainen kertoo aloittaneensa uuden elämänsä. Hän suunnitteleekin auttavansa muuttamaan transsukupuolisia ihmisiä koskevia lakeja Saksassa.
- Minulla on enää jäljellä ääneni ja tarinani ja haluankin lisätä tietoisuutta ja näkyvyyttä transyhteisölle ympäri maailmaa. Mielestäni on tärkeää puhua asiasta, vaikka tämä tarina onkin muista poikkeava, koska kerron karun totuuden siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu, Faámelu kertoo.
- Kyllä, rikoin lakia, mutta olin pakolainen ja olen sitä edelleen, Faámelu painottaa.
Lue myös: Ukrainan sodassa ikävä ilmiö - vanhemmat eivät päässeet kuolleen sotilaspoikansa hautajaisiin
Lue myös: Ukrainan presidentti piti yllätyspuheen Grammy-gaalassa - "Tukekaa meitä millä tahansa keinoin"
Lähteet: NBC News, Human Rights Watch