Kuva: Eetu Karhunen / Metsähallitus

Äärimmäisen uhanalainen kala yritetään pelastaa Saimaalla - kalan menettämisseuraamus jopa 5 100 euroa

10.10.2023 20:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Laji on saimaannorppaa uhanalaisempi.

Äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän emokalapyynti alkoi viime viikolla Luonterilla ja Yövedellä, jotka kuuluvat Saimaan vesistöön. Emokalat pyydetään yhteistyössä Metsähallituksen Pro saimaannieriä -hankkeen, vesialueen omistajien, kaupallisen kalastajan ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. 

Nieriäemot vapautetaan sukutuotteiden eli mädin ja maidin lypsämisen jälkeen takaisin samaan paikkaan, josta ne on pyydettykin. Avorysillä toteutettava pyynti kestää noin kuukauden.

– Emokalastojen uusiminen luonnosta pyydettyjen yksilöiden sukusoluista on välttämätöntä, jotta lajin monimuotoisuutta voidaan säilyttää viljelyssä Luonnonvarakeskuksen Enonkosken ja Taivalkosken laitoksilla, kertoo projektipäällikkö Raisa Nikula Metsähallituksen tiedotteessa.

Maailman ainoa, luonnossa katkeamatta säilynyt saimaannieriäkanta elää tiettävästi Kuolimojärvessä. 

Koska saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen, on sen menettämisseuraamus myös suuri. Kuolimossa ja Saimaassa Puumalansalmen ja Vuoksenniskan välisellä alueella summa on 5 100 euroa ja muualla Vuoksen vesistössä 960 euroa.

Menettämisseuraamuksessa uhanalaisiin lajeihin kohdistuvien kalastusrikosten ja -rikkomusten yhteydessä tuomitaan valtiolle menetettäväksi se arvo, joka laittomasti saaliiksi otetulla kalalla on lajinsa edustajana. 

Syitä nieriän uhanalaistumiseen ei tarkasti tiedetä. On kuitenkin arveltu, että vesistön rehevöityminen, happipitoisuuden lasku ja likaantuminen ovat vaikuttaneet nieriäkantoihin. Myös kalastuksella on ollut merkittävä rooli saimaannieriän häviämisessä. 

(kuva: Eetu Karhunen / Metsähallitus)

Lue myös: WWF:n Luontolive-lähetys on jälleen auki - nyt seurataan vedenalaista elämää

Lue myös: Suomen harvinaisimman eläimen pesään voi olla jopa 12 sisäänkäyntiä - Minna Viitalähde teki kirjan uhanalaisista eläimistä

Lähteet: Metsähallitus ja ELY-keskus

Kilpailut

Uusimmat