Näin Kelan työttömyysturva muuttuu vuonna 2024
Eduskunta on tehnyt viime vuonna päätöksiä koskien Kelan työttömyysturvaa. Osa leikkauksista koskee myös Kelan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea. Kela.fi-sivustolla kerrotaan muutoksista, jotka työttömyysturvaan tänä vuonna tulevat.
Omavastuuaika muuttuu
Vuoden 2024 alusta työttömyysturvan omavastuuaika on pidentynyt viidestä seitsemään päivään. Tänä vuonna siis työttömyyden alkamisesta on kuluttava seitsemän päivää, jonka jälkeen työttömyysturvaa voidaan alkaa maksaa.
Suojaosa poistuu
Työttömyysturvan 300 euron kuukausittainen suojaosa poistuu. Muutos koskee niitä työttömyysturvan hakujaksoja, jotka alkavat 1.4.2024 tai myöhemmin.
Suojaosa tarkoittaa sitä rahamäärää, jonka työttömyysturvaa saava voi ansaita ilman, että se vähentää työttömyysturvaa. Muutos vaikuttaa työttömiin, jotka saavat soviteltua työttömyysturvaa.
Kun työtön tekee osa-aikaista työtä tai keikkatyötä tai työllistyy sivutoimisesti yrittäjänä, hän saa soviteltua työttömyysturvaa, eli hänen tulonsa pienentävät työttömyysturvan määrää. Jokainen työstä saatu euro vähentää työttömyysturvaa 50 senttiä.
Jos työtön saa tällä hetkellä työttömyyden aikana esimerkiksi 400 euroa palkkaa, työttömyysturvan määrä pienenee suojaosan ansiosta vain 50 euroa. Työttömyysturvan suojaosan poistumisen jälkeen 400 euron palkkatulot vähentävät työttömyysturvaa 200 euroa.
Työttömyysturvan lapsikorotukset poistuvat
Kelan maksaman työmarkkinatuen, peruspäivärahan ja liikkuvuusavustuksen lapsikorotukset poistuvat. Muutokset koskevat työttömiä, joilla on huollettavanaan alle 18-vuotiaita lapsia. Muutokset tuli voimaan vuoden alusta.
Työssäoloehto pitenee
Palkansaajan työssäoloehto pitenee nykyisestä noin 6 kuukaudesta 12 kuukauteen. Lisäksi työssäoloehto alkaa kertyä kalenterikuukauden aikana maksetun palkkatulon perusteella. Työssäoloehtoa kertyy aina yksi kuukausi, jos kalenterikuukauden aikana maksettu palkkatulo on vähintään 930 euroa.
Muutoksista voit lukea lisää Kelan sivuilta.
Lue myös: Finnair alkaa punnita matkustajiaan
Lue myös: Suomalaiset menettivät viime vuonna verkkorikollisille yli 44 miljoonaa euroa
Lue myös: Jäihin hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä - kolmasosa hukkumisista liittyy samaan syyhyn
Lähde: Kela