Kuva: Shutterstock

Hallitus laatii "yhden opiskelupaikan säännön" korkeakouluihin

17.04.2024 11:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Joka vuosi yli 25 prosenttia korkeakoulujen opiskelupaikoista myönnetään opiskelijoille, joilla on jo olemassa oleva opiskelupaikka korkeakoulussa tai toinen samantasoinen korkeakoulututkinto.

Hallitus on linjannut, että Suomeen tarvitaan koulutuksen kasautumista vähentäviä toimia ja säädösmuutoksia, joilla korkeakoulutuksen resursseja ja aloituspaikkoja vapautetaan ensikertalaisten opiskelijoiden käyttöön.

Yhtenä toimenpiteenä hallitus linjaa yhden paikan säännön korkeakoulutukseen. Lakimuutoksen myötä opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää muista saman tai alemman tasoisista korkeakoulututkintoon johtavista opiskeluoikeuksista luopumista.

Tiedotteen mukaan joka vuosi yli 25 prosenttia (16 300), korkeakoulujen opiskelupaikoista myönnetään opiskelijoille, joilla on jo olemassa oleva opiskelupaikka korkeakoulussa tai toinen tai useampi samantasoinen korkeakoulututkinto.

– Osaaminen ja korkea koulutustaso ovat Suomelle keskeisiä menestystekijöitä. Jotta suomalaisten koulutustaso voi nousta, on yhä useamman nuoren päästävä korkeakouluun. Tällä hetkellä suuri joukko nuoria odottaa paikkaansa hakijasumassa. Tätä tilannetta helpotetaan nyt monilla toimenpiteillä, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala toteaa tiedotteessa. 

Hallitus tavoittelee toimenpiteillä korkeakoulutettujen nuorten aikuisten määrän nostamista mahdollisimman lähelle 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä määrä on noin 40 prosenttia. 

Hallitus on myös päättänyt nostaa avoimesta korkeakouluopetuksesta perittävien maksujen enimmäismäärää avoimen korkeakoulutustarjonnan lisäämiseksi ja monipuolistamiseksi.

Lue myös: Tiedätkö, miten styroksiset noutoruokapakkaukset kierrätetään?

Lue myös: Kuuluuko hajulukon avaaminen osakkaalle vai taloyhtiölle? Suurin osa luulee väärin

Lue myös: Kuolemaan johtaneet veneilyonnettomuudet lisääntyivät viime vuonna - katso yleisimmät syyt

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kilpailut

Uusimmat