Koululaisten turvattomuuden tunne on lisääntynyt - tutkimustulokset koulukiusaamisesta hälyttäviä
WHO-Koululaistutkimuksen mukaan Suomessa jopa joka kymmenes koululainen joutui kiusatuksi 2-3 kertaa kuukaudessa vuoden 2022 aikana. Määrä vastaa muidenkin Euroopan maiden keskiarvoa.
Kiusatuksi tulleiden oppilaiden sukupuoli ei näyttänyt voimakkaasti korreloivan kiusatuksi tulemisen kanssa, mutta tutkimukseen osallistuneista 11-vuotiaista tytöistä kiusattiin 13 prosenttia, joka on kuitenkin hieman enemmän kuin samanikäisiä poikia, 9 prosenttia.
Kyselyssä myös keskimäärin 6 prosenttia lapsista kertoi kiusaavansa muita koulussa. Kiusaajien joukossa puolestaan sukupuolten väliset erot korostuivat varsinkin 15-vuotiaiden keskuudessa, sillä pojista ilmoitti toisia kiusaavansa 14 prosenttia ja tytöistä vain 3 prosenttia. Poikien osalta luku vastaa kansainvälistä keskiarvoa, tyttöjen kohdalla tulos pysyi sitä matalampana.
Turvattomuuden tunne lisääntynyt
Vaikka Suomessa esimerkiksi fyysistä väkivaltaa on kouluissa oppilaiden välillä vähemmän kuin muualla Euroopassa, kertoivat monet oppilaat kyselyssä kuitenkin kokevansa koulussa turvattomuuden tunnetta. Kyselystä kävi ilmi, että koululaisten turvallisuuden tunne kouluissa on heikentynyt aiemmasta.
- Tutkimuksen mukaan 8 prosenttia koululaisista ei kokenut oloaan turvalliseksi omassa koulussaan. Useampi kuin joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen tyttö oli huolissaan turvallisuudestaan, kommentoi Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkijatohtori Ilona Markkanen.
Lisäksi turvallisuuden tunnetta voi verottaa osin nettiin siirtynyt kiusaaminen, joka voi tunkeutua nuoren elämään koulupäivän ulkopuolellakin. 15-vuotiaiden ryhmässä havaittiin, että erityisesti pojat kiusaavat herkemmin netissä, sillä vastanneista pojista jopa 21 prosenttia kertoi kiusanneensa toisia netissä, kun taas tytöistä 9 prosenttia. Sen sijaan kiusatuksi joutuneissa ei korostunut esimerkiksi sukupuoli taikka sosioekonominen tausta.
WHO-koululaistutkimus tarjoaa kansainvälisesti vertailukelpoista tietoa koululaisten koetusta terveydestä, ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusta toteuttaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijaryhmä.
Lue myös: Hallitus laatii "yhden opiskelupaikan säännön" korkeakouluihin
Lue myös: Helsingissä kokeillaan uudenlaista ratkaisua hävikin torjumiseen
Lue myös: Suomalaisnuorten PISA-tulokset laskevat kuin lehmän häntä - suunta alaspäin kaikissa Pohjoismaissa
Lähde: Jyväskylän yliopisto