Kuva: Shutterstock

Nuoret kokevat taloudellisen tulevaisuutensa olevan heikompi kuin muilla sukupolvilla - syitä monia

08.05.2024 16:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Nuorten taloudelliseen tulevaisuuteen vaikuttaa eniten väestön ikääntyminen sekä julkisen talouden heikko kehitys.

Kaksi kolmasosaa 26-34 vuotiaista nuorista aikuisista uskoo, että nyt nuoruuttaan elävä Z-sukupolvi tulee elämään synkemmässä taloudellisessa tilanteessa kuin aiemmat sukupolvet, selviää OP-ryhmän tekemässä kyselyssä. Ainoastaan yli 65-vuotiaista suomalaisista enemmistö uskoo, että vuosina 1997-2012 syntyneen sukupolven taloudellinen tulevaisuus ei tule olemaan huonompi kuin aiemmilla sukupolvilla. 

– Kyselytuloksista heijastuva pessimistinen tulevaisuususko on haitallista sekä yksilöille että laajemmin koko yhteiskunnalle. Yhteiskunnan tasolla tarvitsemme optimistisen ilmapiirin, joka luo uskoa taloudellisen toimeliaisuuden kannattavuuteen. Yksilöiden taloudellisen toiveikkuuden kannalta korostuu yhä enemmän myös omien taloustaitojen merkitys, kertoo OP Ryhmän henkilöasiakkaista vastaava johtaja Aki Gynther.

Suomalaisten vastaajien mukaan nuorten taloudelliseen tulevaisuuteen vaikuttavat eniten väestön ikääntyminen sekä julkisen talouden heikko kehitys. 80 prosenttia vastaajista kokee, että ikärakenteella on suurta vaikutusta nuorten taloudelliseen tulevaisuuteen. Huolta on myös nuorten ylivelkaantumisesta, jonka seurauksena nuori saattaa menettää uskonsa tulevaisuuteen.

– Nuoret aikuiset nostavat maailmantalouden, Suomen talouden ja erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksen nuorten taloudelliseen tulevaisuuteen merkittävämmiksi tekijöiksi kuin muut ikäryhmät, Gynther lisää.

Nuorten taloudellista tulevaisuutta voisivat kyselyssä saatujen vastausten mukaan parantaa eniten Suomen vakaa yhteiskuntajärjestelmä sekä koulutustaso.

OP-Ryhmän kysely toteutettiin helmikuussa 2024, ja siihen vastasi internetpaneelissa 16-79 vuotiaita suomalaisia yhteensä 1509. Vastanneiden määrä vaihtelee kysymyksittäin, ja tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP Ryhmän toimeksiannosta.

Lue myös: Yhä useampi opiskelija kokee yksinäisyyttä, ja se voi näkyä mielenterveysongelmina - apua vaikea saada

Lue myös: Koululaisten turvattomuuden tunne on lisääntynyt - tutkimustulokset koulukiusaamisesta hälyttäviä

Lue myös: Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi poikkeuksellisen paljon - yksi ikäryhmä erottuu

Lähde: OP

Kilpailut

Uusimmat