Kuva: SHUTTERSTOCK

Kevytyrittäjien määrä kolminkertaistununut - lähes 80 prosentilla tulot jäi alle YEL-vakuutuksen alarajan

09.05.2024 09:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Kevytyrittäjiksi ryhtyy kasvava joukko maahanmuuttajia ja muita työmarkkina-asemaltaan haavoittuvaisempia henkilöitä.

Kevytyrittäjien määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Eläketurvakeskuksen tietojen mukaan vuonna 2022 kevytyrittäjiä oli vuoteen 2017 verrattuna jo lähes kolminkertainen määrä eli 68 000. 

Kevytyrittäjällä tarkoitetaan itsensä työllistäjää, joka hinnoittelee itsenäisesti oman työnsä, hankkii asiakkaansa ja hoitaa laskutuksensa laskutuspalveluyritysten kautta. Laskutuspalveluyrityksen kautta voi harjoittaa kevytyrittäjyyttä joko ilman y-tunnusta tai sen kanssa. Moni kevytyrittäjä onkin sivutoiminen yrittäjä. 

Eläketurvakeskuksen mukaan kevytyrittäjien profiili näyttää muuttuneen viime vuosien aikana. Kevytyrittäjät ovat yhä nuorempia, yhä useampi on ulkomaalaistaustainen ja suorittanut vain perusasteen koulutuksen. Silti suurin osa kevytyrittäjistä on edelleen Suomessa syntyneitä miehiä. 

– Tuloksemme viittaavat siihen, että kevytyrittäjyyden luonne on muuttunut tutkimusjaksomme, vuosien 2017–2022, aikana. Heikommassa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt ovat ryhtyneet aiempaa useammin kevytyrittäjiksi, sanoo erikoistutkija Susanna Sten-Gahmberg Eläketurvakeskuksesta tiedotteessa. 

Lisätulojen lähde

Vuonna 2022 neljä viidestä kevytyrittäjästä sai muitakin ansiotuloja kuin kevytyrittäjätuloja. Lähes 60 prosenttia heistä oli myös työsuhteessa. Kevytyrittäjyydestä saatu mediaanitulo oli 1 700 euroa vuonna 2022.

– Esimerkiksi yli viisikymppisten ulkomaalaistaustaisten miesten kevytyrittäjätulot muodostivat keskimäärin noin 57 prosenttia heidän kaikista ansiotuloistaan vuonna 2022, Sten-Gahmberg sanoo.

Heikkoutta sosiaaliturvassa

Lähes 80 prosentilla kevytyrittäjyydestä saadut tulot jäivät alle YEL-vakuutuksen alarajan, mikä oli noin 8 260 euroa vuonna 2022. Vaikka työ olisi sivutoimista, täytyy myös kevytyrittäjien vakuuttaa itsensä YEL:n mukaan, jos tietyt ehdot täyttyvät. Lue ehdoista lisää täältä

Tästä johtuen kaikkia kevytyrittäjyydestä saatuja tuloja ei ole YEL-vakuutettu. Eläkekertymä ei siis kasva samaa tahtia kuin tulot nousevat. 

– Kevytyrittäjiksi ryhtyy kasvava joukko maahanmuuttajia ja muita työmarkkina-asemaltaan haavoittuvaisempia henkilöitä. Vakuutusjärjestelmä nykyisellään ei takaa kevytyrittäjille eläkkeen kertymistä, mikä saattaa heikentää kevytyrittäjien sosiaaliturvaa verrattuna muuhun väestöön. Sosiaaliturvaa tulisikin kehittää huomioimaan aiempaa paremmin uusia työn muotoja, Sten-Gahmberg toteaa.

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Lue myös: Tarvitseeko kevytyrittäjä YEL-vakuutuksen?

Lähde: Eläketurvakeskus

Kilpailut

Uusimmat