Kuva: Shutterstock

Useat huolissaan taloyhtiönsä kunnosta - erityisesti yhden vuosikymmenen talojen remontteja lykätään

15.05.2024 12:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Remonttien tai korjausten siirtäminen on yleisintä pienissä, alle 20 asunnon taloyhtiöissä sekä 70-luvun taloissa.

Ifin kyselytutkimuksessa ilmeni, että yli kaksi viidestä omistusasujasta (43 prosenttia), kertoi olevansa vähintään jonkin verran huolissaan taloyhtiönsä kiinteistöjen sekä rakenteiden kunnosta. Suurta huolta vastaajilla ilmeni etenkin 1970-1989 valmistuneissa taloyhtiöissä asuvilla. Tämän lisäksi osakkaat olivat myös huolissaan vuotovahingoista (41 prosenttia) sekä yhtiön taloudellisesta tilanteesta (39 prosenttia). Vuotovahinkojen huoli korostui etenkin 1980-luvun taloissa asuvilla osakkailla joista yli 60 prosenttia pelkää vuotovahinkoja.

Nykyinen taloustilanne voi huolestuttaa etenkin pienissä taloyhtiöissä, joissa joudutaan enemmän miettimään, mistä palveluista isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle maksetaan. Myös taloyhtiön riittävä tietämys kiinteistön hoidosta mietityttää.

– Useampaa kuin joka kolmatta taloyhtiön osakasta huolettaa kyselyn perusteella se, onko taloyhtiön hallituksella riittävä tietämys kiinteistön hoidosta sekä mikä on isännöitsijän kyky tai halu ajaa taloyhtiön asioita. Taloyhtiön hallitukseen kuuluvat osakkaat ovat näistä huolissaan jopa hieman muita useammin, Rantanen kommentoi.

Kyselytutkimuksessa myös selvisi, että alle 30-vuotiaat ovat ylivoimaisesti vähiten huolissaan taloyhtiönsä asioista. Uudellamaalla asuvien vastauksissa korostui taas, että heitä huolettavat murtoturvallisuus sekä tuhoeläimet muuta Suomea useammin. 

Useampi kuin joka neljännes taloyhtiö on lykännyt remontteja tai korjauksia

Ifin tuore kyselututkimus paljastaa, että usempi kuin joka neljännes (29 prosenttia) taloyhtiö on lykännyt viimeisen kolmen vuoden aikana remontteja tai pieniä korjauksia. 

Remonttien tai korjausten siirtäminen on yleisintä pienissä, alle 20 asunnon taloyhtiöissä sekä 70-luvun taloissa. Isoja korjauksia, kuten putki- tai julkisivuremontteja on lykätty useammassa kuin joka kymmenessä taloyhtiössä, mutta kuitenkin useimmiten lykkäysten kohteena ovat olleet pienemmät remontit sekä huollot.

Lykkäysten taustalla syitä on monia. Joka toinen vastaajista kertoi lykkäysten syynä olevan säästösyyt, etenkin Uudenmaan ulkopuolella. Seuraavaksi yleisimmät syyt ovat joidenkin osakkaiden vastustus (32 prosenttia) sekä taloyhtiön hallituksen toiminta (27 prosenttia). 

– Olemme tunnistaneet ilmiön myös vakuutusyhtiössä: kustannusten ja korkojen nousu pakottavat monet taloyhtiöt etsimään säästökohteita. Osan taloyhtiöistä on hankala saada rahoitusta peruskorjauksiin. Pidemmällä aikavälillä etenkin peruskorjausten lykkääminen voi yhä useammin näkyä taloyhtiöissä laajempina vahinkoina, kommentoi yritysten omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja Suvi Rantanen Ifistä tiedotteessa.

Nämä asiat huolettavat osakkaita eniten omassa taloyhtiössä:

1. Kiinteistöjen ja rakenteiden kunto, 43 prosenttia

2. Taloudellinen tilanne, 39 prosenttia

3. Hallituksen riittävä tietämys kiinteistön hoidosta, 38 prosenttia

4. Isännöitsijän kyky/halu ajaa taloyhtiön asioita, 38 prosenttia

5. Murtoturvallisuus, 35 prosenttia

6. Tuhoeläimet, 35 prosenttia

7. Sähköautojen ja muiden sähköisten kulkuvälineiden latausturvallisuus, 29 prosenttia

8. Paloturvallisuus, 27 prosenttia

9. Kiinteistönpitoa koskevan suunnitelman puute tai puutteellisuus, 25 prosenttia

Kyselytutkimukseen osallistui 1015 omistusasunnossa asuvaa täysi-ikäistä suomalaista, ja kysely toteutettiin maalis-huhtkuussa 2024. Kokonaistuloksissa virhemarginaali on keskimäärin noin 3 prosenttiyksikköä. Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov.

Lue myös: Asuntojen hinnat laskivat edelleen - lasku suurinta suurissa kaupungeissa

Lue myös: Voit tietämättäsi aiheuttaa kotonasi suuren tulipaloriskin - ethän sorru näihin virheisiin

Lue myös: Saako parvekkeella grillata? Vastaus voi yllättää

Lähde: If

Kilpailut

Uusimmat