Kuva: Shutterstock

Koiralle voi tulla kylmästä vedestä kipeä vaiva - vielä ei ole välttämättä oikea aika uinneille

25.05.2024 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vesihäntä on yleinen erityisesti tietyillä roduilla.

Lämpenevät kevätpäivät voivat houkuttaa lemmikkikoiria jo heittämään talviturkin, mutta omistajien kannattaa kuitenkin vielä jonkin aikaa pysyä valppaana. Esimerkiksi järvien tai meren uimavedet eivät lämpene ilman kanssa samaa tahtia, joten vesi voi olla koiralle vielä liiankin viileää.

Viileä vesi voi myös altistaa koiran kivuliaan vesihännän kehittymiselle. Vesihäntä tarkoittaa sitä, että hännänjuuren hermot tulehtuvat aiheuttaen koiralle kovaa kipua. Vesihännän voi tunnistaa siitä, että häntä voi roikkua velttona alaspäin. Vaiva voi aiheuttaa koiralle niin kovaa kipua, ettei koira välttämättä pysty tulehduksen aikana esimerkiksi kunnolla istumaan. Koko takapää voi myös olla hyvin kosketusarka. 

Vesihäntä on erityisen yleinen juuri niillä roduilla, jotka viihtyvät paljon vedessä, kuten spanieleilla ja labradorinnoutajilla. Paljon uivilla koirilla vaiva on melko yleinen ja voi iskeä varsinkin, jos koira ei ole totutellut kylmään veteen. Joskus vesihännän voi saada myös silloin, jos koira on ollut pitkään sateessa ja saanut kylmää.

Eläinlääkäriasema Evidensia kehottaa hakeutumaan vesihäntäepäilyn vuoksi eläinlääkärille, joka voi tarkastaa, ettei häntä todella ole murtunut ja antaa tarvittaessa myös kipulääkettä koiralle. Muutkin koiran tilat kuten anaalirauhastulehdus saattavat muistuttaa oireiltaan vesihäntää, minkä vuoksi lääkärissä on myös syytä sulkea pois muut mahdolliset kivun aiheuttajat.

Vesihäntä parantuu usein parin päivän levolla. Koira on tällöin tärkeää pitää kuivana ja lämpimänä. Vesihäntä voi kuitenkin uusiutua helposti, minkä vuoksi koira kannattaa uinnin jälkeen aina kuivata huolellisesti ja viedä lämpimään. Omistajan tulee myös huolehtia, ettei koira ole liian pitkiä aikoja vedessä, sillä jotkin koirat ovat niin suuria vesipetoja, etteivät tule vedestä ylös oma-aloitteisesti lainkaan, muistuttaa eläinvakuutusyhtiö Agria.

Lue myös: Nikos-koira löytyi hylättynä parkkipaikalta - arasta pojasta kuoriutui hellyydenkipeä pikkuprinssi

Lue myös: Koirien kiinnipitoaika alkaa - muistathan nämä tärkeät faktat ja päivämäärät?

Lue myös: Viime vuoden suosituimmat koirarodut Suomessa julkistettiin - yksi rotu hurmaa vuodesta toiseen

Lähteet: Evidensia, Agria

Kilpailut

Uusimmat