Kuva: Shutterstock

Yli miljoonalta henkilöltä äänioikeusilmoitus voi nyt mennä vahingossa ohitse - näin vältät tilanteen

27.05.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Uusista Euroopan parlamentin jäsenistä äänestetään kesäkuussa.

Kaikki kesäkuun europarlamenttivaalien äänioikeusilmoitukset ovat lähteneet suomalaisille toukokuun aikana. Tänä vuonna ongelmaksi voi muodostua kuitenkin se, että jos on jo ottanut Suomi.fi-viestit käyttöön, on ilmoitus tullut ainoastaan sähköisessä muodossa, jolloin se voi tietämättömältä mennä helposti myös ohitse.

- Useat äänioikeutetut ovat saaneet tänä keväänä europarlamenttivaalien äänioikeusilmoituksen sähköisessä muodossa. Kaikki heistä eivät välttämättä muista, että ilmoitus äänioikeudesta tuleekin paperipostin sijaan sähköisenä Suomi.fi-viesteihin. Jos et siis ole saanut toukokuussa ilmoitusta äänioikeudesta kirjepostina, kannattaa kurkata Suomi.fi-viestit ja tarkistaa samalla, että oma sähköpostiosoite on siellä oikein, kommentoi tiedotteessa Suomi.fi-viestien palveluomistaja Maria Juka-Lahdenperä Digi- ja väestötietovirastosta.

Jos Suomi.fi-viestejä ei ole ottanut käyttöön, on äänioikeusilmoitus Digi- ja väestötietoviraston mukaan tullut perinteisesti paperisena versiona kotiin.

Digi- ja väestötietoviraston vaalipäällikkö Otto Palmu myös muistuttaa, että tulipa ilmoitus missä muodossa tahansa, kannattaa se joka tapauksessa avata ennen äänestämään lähtöä, sillä ilmoituksessa kerrotaan myös oma äänestyspaikka. Virallisena äänestyspäivänä 9. kesäkuuta voi äänestää vain ennalta määrätyssä paikassa. 

- Varsinaisena vaalipäivänä 9.6. ei ole mahdollista äänestää muualla kuin äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassa. Siksi on tärkeää tarkistaa, mikä on oma äänestyspaikka. Äänioikeusilmoituksessa on tieto varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikasta, ja lisäksi liitteenä luettelo vastaanottajan lähialueen ennakkoäänestyspaikoista, Palmu sanoo.

Pieni teko, suuri vaikutus

Sähköisiin ilmoituksiin siirtyminen on kuitenkin merkittävä teko myös ilmaston näkökulmasta, sillä jo nyt Suomi.fi-viestien käytön kautta säästyy pelkästään europarlamenttivaaleissa noin viisi miljoonaa paperiarkkia. Jos kaikki äänioikeutetut siirtyisivät sähköiseen viestintään, säästyisi paperiarkkeja vielä moninkertaisesti enemmänkin.

- Laskimme, että jos kaikki vuoden 2024 presidentinvaalissa ja europarlamenttivaaleissa äänioikeutetut olisivat saaneet äänioikeusilmoitukset sähköisesti, paperia olisi säästynyt lähes 29 miljoonaa arkkia. Tästä paperimäärästä kertyisi noin kolme kilometriä korkea pino. Se vastaa melkein kymmentä Eiffel-tornia päällekkäin, Juka-Lahdenperä jatkaa. 

Lue myös: HS: SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi

Lue myös: Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Kilpailut

Uusimmat