Kuva: Shutterstock

Viimeiset 12 kuukautta olivat mittaushistorian lämpimimmät - pelätty raja voi ylittyä muutamassa vuodessa

08.06.2024 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat näkymään Suomessakin.

Toukokuu tuntui Suomessakin poikkeuksellisen helteiseltä, eikä ihme - kuukausi oli koko mittaushistorian lämpimin toukokuu. Asiasta kertoo muun muassa Ilmatieteen laitos. Samalla toukokuu oli myös 12. perättäinen kuukausi, kun mittaushistorian aiempi lämpöennätys ylitettiin.

Aiemmin ilmaston esiteollisesta ajasta lämpenemistä 1,5 asteella pidettiin tavoitteena, johon ilmastonmuutos haluttiin pysäyttää. Nykyinen toukokuu oli kuitenkin jo 11. kuukausi putkeen, kun kuukauden keskilämpötila oli vähintään 1,5 astetta enemmän kuin esiteollisena aikana. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n maailman 1,5 asteen lämpeneminen esiteolliseen aikaan verrattuna saavutetaankin jo seuraavien viiden vuoden aikana jopa 80 prosentin todennäköisyydellä.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat laajat

Suomessa moni ajattelee, ettei ilmastonmuutos kosketa meitä tai että vaikutukset korkeintaankin näkyisivät aurinkoisempina säinä. Toimialajohtaja Hannele Korhonen kuitenkin sanoo, että ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat näkymään Suomessakin. Ilmastonmuutos ei myöskään ole kadonnut mihinkään, vaikka Suomessa talvisin pakkaset paukkuisivatkin. 

- Kulunut talvikausi Suomessa tuntui monesta pitkältä ja kylmältä. Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan lokakuusta 2023 tammikuuhun 2024 ulottuva neljän kuukauden ajanjakso olikin Pohjois-Euroopassa selvästi tavallista kylmempi. Kontrasti ympäröiviin alueisiin oli kuitenkin suuri, koska samaan aikaan maapallo keskimäärin ja pohjoinen pallonpuolisko olivat ennätyslämpimiä“, toimialajohtaja Hannele Korhonen kommentoi.

Pohjoisessa lämpeneminen voi olla jopa keskimääräistä nopeampaa, jos tarkastellaan pitkän ajan keskiarvoja.

- Ilmastonmuutosta ei kuitenkaan ole peruttu Suomessakaan. Ilmatieteen laitoksen ylläpitämistä ilmastotilastoista selviää, että Suomi lämpenee globaalia keskiarvoa nopeammin pitkän ajan keskiarvoja tarkasteltaessa, Korhonen jatkaa.

Lue myös: Foreca: Helteisessä säässä tapahtuu käänne: "Selvästi viileämpää"

Lue myös: Foreca: Ensimmäinen ennuste juhannusviikon säästä julki

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat