Kuva: Shutterstock

Uutisten vältteleminen on yhä yleisempää, selviää kansainvälisestä tutkimuksesta

18.06.2024 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Uutisia saatetaan vältellä muun muassa niiden negatiivisuuden vuoksi.

Yhä useampi ihminen välttelee uutisten seuraamista tarkoituksella. Muun muassa Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi Oxfordin yliopistossa tehdystä maailmanlaajuisesta tutkimuksesta, josta selvisi lähes 40 prosentin vastaajista välttelevän uutistenlukua. Vastaajat kertoivat välttelevänsä uutisten lukemista joskus tai usein.

Luku on nousussa, sillä vuonna 2017 tutkimuksessa vastaava prosenttiosuus oli 29 prosenttia, kun se nyt kipusi 39 prosenttiin. Uutisten vältteleminen on yliopiston mukaan historiallisen korkealla tasolla.

Kyselyyn vastasi kuitenkin myös niitä, jotka ovat yhä todella kiinnostuneita uutisista. 46 prosenttia vastaajista kertoi olevansa todella tai valtavan kiinnostuneita uutisista. Myös tämä määrä on kuitenkin laskussa, sillä vielä vuonna 2017 vastaava luku oli 63 prosenttia. Jonkin verran vilkkaampaa uutisista kiinnostumista havaittiin kuitenkin tiettyjen teemojen tullessa ajankohtaisiksi, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa vaalien aikaan. 

Maailmantilanne ahdistaa

Tutkimusta johtanut Nic Newman pitää ymmärrettävänä, että uutisilta tekee mieli toisinaan kääntää päänsä. Maailmassa on muutaman viime vuoden ajan tapahtunut paljon traagisia asioita kuten sotia ja pandemia, jotka voivat helposti saada ihmiset mieluummin ummistamaan silmänsä hirveyksiltä. Uutisten edessä voi myös kokea voimattomuutta, joka voi saada sulkeutumaan niiltä kokonaan.

- On ollut pandemiaa ja sotaa, joten on täysin luonnollinen reaktio ihmisiltä sulkea uutiset. Sillä voidaan haluta suojella omaa mielenterveyttä tai yksinkertaisesti jatkaa elämää, Newman kommentoi BBC:lle.

Toisaalta myös uutisten kuluttaminen lienee murroksessa. Kyselyssä perehdyttiin myös siihen, mistä ihmiset lukevat uutisensa. Jopa 73 prosenttia kertoi lukevansa uutiset netissä, 50 prosenttia katsovansa ne televisiosta ja enää vain 14 prosenttia lukevansa ne fyysisestä lehdestä. 

Tutkimuksen otanta on laaja, kyselyyn vastasi jopa 94 943 aikuista, jotka asuivat 47 eri maassa.

Lue myös: Millaista on arki sodan keskellä? Suomalaiskuvaaja Christian matkusti Ukrainaan ja hämmentyi näkemästään

Lue myös: Miksi jotkut meistä hurahtavat salaliittoteorioihin? Psykologin mukaan alttius on meissä kaikissa

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat