Kuva: Shutterstock

Tämän ikäisenä Suomessa muutetaan omilleen - tutkimus selvitti nuorten asumishaaveita

26.06.2024 10:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Enemmistö nuorista haluaa asua yksin opiskelija-asunnossa.

Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen keskimäärin 18-20-vuotiaina, selviää Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n tutkimuksesta. Asunnonhaku ajoittuu toisen asteen opintojen päättymisen jälkeiselle ajalle, ennen jatko-opintojen alkamista.

Vastaajista selkeä enemmistö haluaa asua muuton jälkeen yksin. Vähemmistö suunnitteli jakavansa asunnon kumppanin kanssa ja vain murto-osa muuttaisi kimppakämppään. Kaikista halutuimpia ensi-asuntoja ovat yksiöt ja kaksiot.

- Tulokset vastaavat melko hyvin sitä, miten opiskelijat tyypillisesti asuvat. Vajaa puolet opiskelijoista asuu yksin, mutta yksinasuminen on yleisempää nuorimmilla opiskelijoilla. Kumppanin kanssa asuminen yleistyy opinto- ja ikävuosien karttuessa. Asunnon jakamisen kämppiksen kanssa soisi olevan suositumpaa, kertoo SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää asunnon ostopolkua toisen asteen opintojen päättävien nuorten keskuudessa. Kohderyhmä koostui alle 23-vuotiaista nuorista, jotka valmistuivat tänä keväänä lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta, ja jotka eivät vielä asuneet itsenäisesti, mutta asunnon haku oli ajankohtaista tulevan kuuden kuukauden sisään.

Asumismenot arvioidaan alakanttiin

Yli puolet vastaajista olisi valmis maksamaan vuokraa 400-600 euroa kuukaudessa. Alle 30 prosenttia olisi valmis maksamaan vuokraa vielä vähemmän: keskimäärin 200-400 euroa kuukaudessa. Suurimmissa kaupungeissa ja opintokeskittymissä mediaanivuokrat ovat kyselyyn vastanneiden budjettien ylärajalla ja sen yli.

- Arviot tulevista asumismenoista ovat alakanttiin. Etenkin opiskelijoiden asumisen tukiin tehtyjen leikkausten jälkeen monen toivomaa yksiötä voi olla vaikea saada mahdutettua budjettiin kasvukeskuksissa, Lehtoruusu arvioi.

Enemmistö suunnitteli kattavansa asumismenot asumistuella tai -lisällä sekä palkka- ja yrittäjätuloilla. Noin puolet vastaajista kertoi kattavansa asumismenot omilla säästöillä ja vähemmistö opintorahalla.

Nuoret tietävät, että opiskelija-asunnon saaminen koulupaikan läheltä voi olla haastavaa ja asunnoista on kova kilpailu. Opiskelija-asunnoissa on usein selkeästi edullisempi vuokra markkinoihin verrattuna, sillä ne on tarkoitettu nimenomaan opiskelupaikan haltijoille.

Lue myös: "Voi tulla yllätyksenä vuokralaiselle" - Tiesitkö tätä tärkeää seikkaa vuokrasopimuksen solmimisesta?

Lue myös: Missäpäin Suomea omakotitalossa asuminen on kalleinta, entäpä halvinta?

Lähde: Suomen Opiskelijaasunnot

Kilpailut

Uusimmat