Koirarekisteristä puuttuu edelleen satojatuhansia koiria - rekisteröinnillä painava syy, joka auttaa eläinystäviä
Vain noin kolmasosa kaikista suomalaisista koirista löytyy Koirarekisteristä. Näin on siitäkin huolimatta, että ilmoituksen teko tuli viime vuonna pakolliseksi ja kaikki koirat tuli ilmoittaa rekisteriin viimeistään vuoden 2023 loppuun mennessä.
Kesäkuussa 2024 Suomessa asuu vakituisesti noin 800 000 koiraa, ja viranomaisrekisterissä niistä on vain 300 000.
— Eläinsuojelutarkastuksilla on huomattu, että vain pieni osa koirista löytyy rekisteristä. Tämä on valitettavaa, sillä rekisterin hyöty on sitä suurempi ja vaikuttavampi, mitä kattavammin koirat ovat rekisterissä, kommentoi Helsingin kaupungin tiedotteessa Helsingin johtava valvontaeläinlääkäri Päivi Lahti.
Vaje on huolestuttava, sillä rekisterillä halutaan ehkäistä muun muassa koirille haitallista ja laitonta pentutehtailua.
Kun pentujen rekisteröinnistä tulee yleinen käytäntö, ihmiset myös oppivat ostamaan vain rekisteröityjä pentuja ja näin paljastuvat toimijat, jotka tuovat maahan tai kasvattavat koiria laittomasti. Pentu pitäisikin rekisteröidä viimeistään kolmen kuukauden iässä. Tällä hetkellä kuitenkin vielä valitettavan paljon ihmisille myydään myös rekisteröimättömiä pentuja. Rekisteröinti onkin myös suurelta osin karvaisten ystäviemme etu.
— Kun rekisteri alkaa kattaa kaikki koirat, on koiran puuttuminen rekisteristä heti hälytyssignaali sekä koiran hankintaa harkitsevalle että valvontaviranomaiselle. Siksi oman koiran rekisteröiminen on kaikkien koirien etu, Lahti jatkaa.
Rekisteröinnin voi yhä tehdä, eikä myöhässä tehdystä rekisteröinnistä seuraa sanktioita. Jos kuitenkin esimerkiksi viranomaisvalvonnassa kuten eläinsuojelutapauksessa rekisteröimättömyys käy ilmi, seuraa omistajalle valvontalasku. Rekisteröinti vaatii koiralta sirunumeron.
Lue myös: Koiralle voi tulla kylmästä vedestä kipeä vaiva - vielä ei ole välttämättä oikea aika uinneille
Lähde: Helsingin kaupunki