Kuva: Shutterstock

Näillä aloilla työntekijämäärät ovat laskeneet eniten - vähentyneet kesätyöpaikat vaikuttavat

15.07.2024 15:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Eniten laskua on tapahtunut henkilövuokrauksessa.

Työntekijämäärän lasku jatkuu, kertoo työeläkeyhtiö Ilmarisen suhdanneindeksi. Työntekijöiden määrä laski kesäkuussa 3,8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Sama kehitys on näkynyt jo toukokuussa, jolloin työntekijämäärä laski 3 prosenttia.

Suhdanneindeksiin kuuluvista toimialoista eniten laskua tapahtui henkilövuokrauksessa (14,9%). Tämän jälkeen eniten laskua näkyi rakentamisen (-9,0), sekä majoitus- ja ravitsemusalalla (-6,0%).

Vähiten laskua tapahtui terveys- ja sosiaalipalveluissa (-2,1%), sekä teollisuus- ja asiantuntijapalveluissa, joissa molemmissa laskua oli 2.3 prosenttia.

Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen kertoo tiedotteessa työntekijämäärän olleen laskussa jo yli vuoden ajan. Toukokuusta jatkunut lasku yllätti. Selitys löytyy osittain kesätyöpaikoista.

- Yhtenä vaikuttavana tekijänä on kesätyöpaikkojen määrän väheneminen. Etenkin rakentamisessa sekä majoitus- ja ravitsemusalalla on ollut sesonkitöitä selkeästi vähemmän tänä vuonna, Vatanen pohtii tiedotteessa.

Vatanen mainitsee myös rakennusalan alakulosta, joka on näkynyt suhdanneindeksissä jo yli vuoden ajan. Erityiseen ahdinkoon on nyt ajautunut myös majoitus- ja ravitsemusala.

- Majoitus- ja ravitsemusala on elänyt viime vuosina vaikeita aikoja, kun ensiksi pandemia vaikeutti yritystoimintaa ja sitten inflaatio nosti kustannuksia. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vei puolestaan venäläiset turistit pois, eikä tätä aukkoa ole vielä kyetty paikkamaan, kertoo Vatanen.

Suhdenneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien, ja sen seurantaryhmään kuuluu yli 60 000 eri toimialaoilla toimivaa Ilmarisen asiakasyritystä.

Lue myös: Koronarokotteita voi jatkossa saada apteekista

Lue myös: Tullin haaviin jäi yli kahden miljoonan euron arvosta kokaiinia

Lähde: Ilmarinen

Kilpailut

Uusimmat