Kuva: Shutterstock

Asevelvollisuuslaki muuttuu tänään

15.07.2024 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Luvassa voi olla lisää kertausharjoituksia.

Asevelvollisuuslaki muuttuu tänään 15. heinäkuuta. Muutoksen myötä kertausharjoituksia voidaan tulevaisuudessa järjestää myös rajaturvallisuuden ylläpitämissyistä. Näin voidaan toimia, jos kertausharjoitukset ovat välttämättömät nopeasti kehittyvän rajaturvallisuuden häiriön torjumiseksi tai valtakunnanrajan tehostettua valvontaa edellyttävän tilanteen vaikutusten estämiseksi.

Itärajan tilanteen muututtua epävarmaksi on myös Rajavartiolaitos etsinyt keinoja kehittää toimintaansa esimerkiksi lainsäädännön uudistamishankkeillaan. Uusi laki on valmisteltu Puolustusministeriön johdolla. 

Uudistus on kertausharjoitusten kannalta hyvin poikkeuksellinen, ja se koskisikin vain Rajavartiolaitoksen reserviläisiä. Reserviläisille kertausharjoitukset voisivat kuitenkin tulla yllättäenkin, sillä tilanne rajalla voi muuttua nopeasti, minkä vuoksi uudenlainen kertausharjoitus voitaisiin määrätä reserviläiselle nopeallakin varoitusajalla. Tähän menettelyyn tartuttaisiin kuitenkin jatkossakin vain silloin ja sellaisessa laajuudessa, kuin koetaan välttämättömäksi. 

Reserviläisiin ollaan tarkemmin yhteydessä elo-syyskuun aikana asian tiimoilta.

Lue myös: Joutuisivatko Suomen varusmiehet Naton sotiin? Asiantuntijat vastaavat Iltalehdelle

Lue myös: Yle: Nämä ovat nyt Suomen turvattomimmat kaupungit - Helsinki ei yllättäen yllä edes kärkikahinoihin

Lähde: Rajavartiolaitos

Kilpailut

Uusimmat