Kuva: Shutterstock

Tutkijat saivat uutta huolestuttavaa tietoa ilmastonmuutoksen etenemisestä

21.07.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Merijään tilannetta tarkasteltiin vuodesta 1980 lähtien.

Ilmatieteen laitoksen ja Michiganin yliopiston yhteistutkimuksessa havaittiin, että ilmastonmuutos voi jäätiköiden sulamisen seurauksena vain kiihtyä entisestään. Merijään jäähdyttävän vaikutuksen havaittiin heikkenevän vielä nopeammin kuin jää sulaa.

Arktisella alueella ja Etelämantereella merijään jäähdytystehon prosentuaalinen lasku on noin kaksi kertaa suurempi kuin taas merijään pinta-alan prosentuaalinen pieneneminen. Tutkijat havainnoivat merijään heijastuskykyä satelliittimittauksista aina vuodesta 1980 vuoteen 2023. Tutkimuksesta huomataan myös selvästi, että vahinkoa on jo nyt tapahtunut.

- Napa-alueiden merijääkentät ovat tärkeä osa planeettamme jäähdytysjärjestelmää. Nyt julkaistujen laskelmien mukaan tämä osa jäähdytysjärjestelmää on selkeästi menettänyt tehoaan etenkin viimeisimmän vuosikymmenen aikana, kommentoi Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Aku Riihelä.

Merijään laajuudella on suora merkitys maapallon lämpötilalle, sillä merijää heijastaa voimakkaasti auringonsäteilyä takaisin avaruuteen. Merijään valtaisa vaikutus konkretisoituu esimerkiksi siten, että kuiva, pakkaslumen peittämä jää heijastaa avaruuteen jopa 90 prosenttia säteilystä, kun taas pelkkä avomeri vain alle kymmenisen prosenttia. Riihelä jatkaakin, että nyt tulisi ryhtyä tekemään suunnitelmia sen varalle, että merijää heikkenee jatkossakin.

- Jatkotutkimuksissa olisi tärkeää laskea, kuinka nopeasti ja laajasti merijään säteilyjäähdytyksen vähenemisen vaikutukset näkyvät globaalissa ilmastojärjestelmässä, jotta sopeutumissuunnitelmamme olisivat parhaalla mahdollisella pohjalla, Riihelä korostaa.  

Lue myös: Euroopan maastopalokaudesta voi tulla erityisen vaikea: "Vaikeimmat ajat ovat vielä edessä"

Lue myös: Viimeiset 12 kuukautta olivat mittaushistorian lämpimimmät - pelätty raja voi ylittyä muutamassa vuodessa

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat