Kuva: Shutterstock

Kardemummavuorilla kuoriutui 60 uhanalaista matelijaa - munia suojeltiin ympäri vuorokauden

21.07.2024 19:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Siaminkrokotiileja on maailmassa vain 400 yksilöä.

Kambodžan Kardemummavuorilla on kuoriutunut 60 äärimmäisen uhanalaisen siaminkrokotiilin poikasta. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kyseessä on uhanalaisten lajien vuosisadan kuoriutumisennätys.

Luonnonsuojelijat ovat kutsuneet tapahtumaa toivon merkiksi, sillä matelijoiden lukumäärää on yritetty elvyttää jo yli 20 vuoden ajan. 

Toukokuussa paikalliset löysivät viisi pesää ja 60 munaa alueelta, jolta krokotiileja ei ollut aiemmin vapautettu. Tämä löytö kertoo siitä, että laji on pesinyt luonnollisessa elinympäristössään. Krokotiilien suojeluohjelma lähetti paikallisia Kardemummavuorille varmistamaan, että pesiä suojeltiin ympäri vuorokauden munien kuoriutumiseen asti.

Kambodžassa krokotiilien suojeluohjelmaa johtava Pablo Sinovas pitää 60 uuden krokotiilin kuoriutumista merkittävänä lisäyksenä lajin uhanalaiseen populaatioon luonnossa. Hänen mukaansa uutinen on erittäin rohkaiseva yhteisille suojelupyrkimyksille, johon ovat osallistuneet niin luonnonsuojelijat, paikalliset kansalaisjärjestöt kuin Kambodžan hallitus.

Siaminkrokotiilit olivat aikoinaan yleisiä suuressa osassa Kaakkois-Aasiaa, mutta vuosikymmenien metsästys ja elinympäristöjen häviäminen ovat hävittäneet lajin lähes sukupuuttoon. Laji on luokiteltu kriittisesti uhanalaiseksi. Siaminkrokotiilejä on jäljellä vain 400 yksilöä, joista suurin osa Kambodžassa.

Krokotiilien pelättiin jo kuolleen sukupuuttoon, kunnes vuonna 2000 laji löydettiin uudelleen Kambodžasta. Pian sen jälkeen perustettiin ohjelma kannan elvyttämiseksi. Vuodesta 2012 lähtien ohjelma on onnistuneesti päästänyt 196 siaminkrokotiilia takaisin luontoon.

Siaminkrokotiili on oliivinvihreä makeanveden matelija, jolla on luinen harja pään takaosassa. Arvioiden mukaan krokotiili voi kasvaa jopa kolmen metrin mittaiseksi. 

Lue myös: Korkeasaareen on tänä kesänä syntynyt useille harvinaisille lajeille poikasia

Lue myös: Linnut eivät viserrä kuin aiemmin - takatalvet rokottavat Suomen pikkulintuja

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat