Kuva: Shutterstock

Poliisi varoittaa ikäihmisiä: uhreilta viety jopa tuhansia euroja

02.08.2024 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Huijarit ovat päässeet ikäihmisten koteihin esiintymällä esimerkiksi sosiaalityöntekijöinä.

Poliisi varoittaa ikäihmisten koteihin pyrkivistä huijareista. Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa iäkkäiden ihmisten koteihin on pyritty erilaisin verukkein.

Asuntoihin on tunkeuduttu esimerkiksi tekeytymällä viranomaisiksi tai kaupittelemalla jotain. Huijareiden mielenkiinnon kohteena ovat olleet muun muassa käteinen raha, korut, lääkkeet, pankkitunnukset sekä pankkikortit. 

Yksi Itä-Suomen poliisin tietoon tulleista tapauksista tapahtui viime viikon keskiviikkona Suonenjoella. Vaaleahiuksinen nainen oli esiintynyt Kelan ja kunnan työntekijänä ja päässyt tällä verukkeella 60-luvulla syntyneen naisen asuntoon. Huijari oli varastanut asukkaan matkapuhelimen, pankkikortin, nettipankkitunnukset sekä niihin liittyvän avainlukulistan, ja anastanut asukkaan tililtä 6500 euroa.

Muissa tapauksissa huijarit ovat esiintyneet myös kotihoidon henkilökuntana, terveydenhuollon opiskelijoina ja sosiaalityöntekijöinä. Tapauksia on sattunut myös muun muassa Joroisissa, Juvalla, Kangaslammella, Liperissä ja Pertunmaalla. Muut uhrit ovat olleet 30-40-luvulla syntyneitä.

Asuntoon ei kannata päästää tuntemattomia. (kuva: Shutterstock)

Vieraisiin tulee suhtautua varauksella

Poliisi kehottaa kaikkia, mutta etenkin iäkkäämpiä ihmisiä harkitsemaan tarkkaan, kenet asuntoonsa päästää. Kaikkiin muihin asuntoon pyrkiviin vieraisiin tulee suhtautua varauksella, ellei tulija ole tuttu tai jos käyntiä ei ole erikseen sovittu.

Myöskään ulkoisen olemuksen ei tule antaa hämätä, sillä huijaritkin voivat pukeutua siististi sekä käyttäytyä kohteliaasti. Siviilipukuisen polisiin tai muun viranomaisen tunnistaa virkamerkistä tai henkilökortista, joka heidän tulee aina esittää. Oikean poliisin puolestaan tunnistaa virkapuvusta.

Jos kuitenkin joutuu huijauksen kohteeksi, tulee siitä ilmoittaa heti hätäkeskukseen. Tuntomerkit ja havainnot kannattaa kirjoittaa ylös poliisia varten. Jos huijari liikkuu ajoneuvolla, kannattaa ylös laittaa havainnot auton merkistä, mallista, väristä, rekisteritunnuksesta ja mahdollisista muista erityistuntomerkeistä.

Lue myös: Pelätyt villikoirat ovat luultavasti poistuneet Suomesta

Lue myös: Yle: Suviseurojen mastoturmaa tutkitaan rikoksena - tapauksessa useita epäiltyjä

Lue myös: Poliisi varoittaa törkeistä huijauksista - rikoksen uhrit menettäneet jopa satoja tuhansia euroja

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat